Belföld

Hillary Clinton akadályozta meg Orbán Viktort a diktatúra kiépítésében

Elenis Kounalakis (Array)
Elenis Kounalakis (Array)

Ez a mondanivalója annak a cikknek, amit Eleni Kounalakis volt budapesti nagykövet írt.

Az Index talált rá a Washington Monthlyban megjelent Eleni Kounalakis-cikkre. Az írás egy részlet Kounalakis most megjelent könyvéből, amit a Budapesten töltött időszakról ír. A volt nagykövetünk Hillary Clinton szövetségese és támogatója, az Index szerint a mostani cikkel is az ő kampányát szeretné előremozdítani. 

Pont ezért szólhat a cikk arról, hogy szerinte Hillary Clinton érdeme, hogy Orbán Viktor nem tudta kiépíteni túlhatalmát. Clintonnak komoly esélye van az elnökségre, Kounalakis pedig nagyon közeli szövetségese. Ha nyer, akár a kormány tagja is lehet. És mint ilyen, ő lesz Magyarország legfontosabb ismerője Washingtonban. Kounalakis nem kifejezetten szereti Orbán Viktort. 

Kounalakis a cikkben azt írta, hogy a Fidesz 2010-es választási győzelmekor nem sejtették, mi fog következni. „Elképzelhetetlennek tűnt, hogy Orbán, a volt miniszterelnök és antikommunista ellenálló a következő négy évben keményen fellép a média ellen, Putyinhoz dörgölőzik, újraírja nemzete alkotmányát, hogy megkísérelje Magyarországot – egy NATO-szövetségest és EU-tagot – az általa pozitív értelemben értett »illiberális állammá« tenni” – írja. 

A volt nagykövet az ötödik alkotmánymódosítást, amiben a fülkeforradalom több intézkedését finomították, az amerikai diplomácia sikerének tartja. Szerinte a magyarok csak ezért őrizhetik meg a szabadságuk egy részét. 

“Lószar ez a sok duma a demokráciáról!”

Eleni Kounalakis könyvet írt a 2010–2013 közötti magyarországi élményeiről. Ahogy arról beszámoltunk, a 320 oldalas, angol nyelven megjelent könyvben részletesen írt budapesti éveiről és arról, hogyan látta a magyarországi politikát. Leírta például azt, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter “minden héten leült Orbánnal, átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása és melyik pályázatok nyerjenek.” Kiderült az is, hogy “Lószar ez a sok duma a demokráciáról!” – ezt mondta utolsó találkozásukkor Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik