Belföld

Feladta a kormány az államadósság elleni harcot

Könnyebben férnek majd személyes adatainkhoz a hatóságok – derül ki a friss törvénytervezetből.

Már nem harcol a kormány az államadósság ellen – derül ki a 2016-os költségvetéshez benyújtott salátatörvényből. A HVG.hu emlékeztet: a Matolcsy György által kidolgozott szabály arra kötelezte a kormányt, hogy minden évben olyan költségvetést készítsen, amellyel jelentősen csökken az államadósság reálértéke. A jövőben ezt csak akkor kellene betartania a kormánykan, ha az infláció és a gazdasági növekedés is több, mint 3 százalék.

A törvényjavaslat betiltja a médiaügynökségeknek kifizetett bónuszt is. Eddig az volt a gyakorlat, hogy a reklámidőt vásárló médiaügynökségek költéseik egy részét visszakapták a médiumoktól azért cserébe, hogy ott költötték el a pénzüket. A reklámszövetség azonban tiltakozik a lépés ellen: kiemelték, hogy Franciaországban és Romániában például, ahol szintén megvágták a bónuszokat, jelentős mértékben visszaesett a reklámköltés.

Segítenek pénzt mosni

A javaslat nagy kedvezményt tesz azoknak, akik nem tudnak elszámolni azzal, hogy honnan szerezték a pénzüket: kedvezőbb lesz a külföldről hazahozott adózatlan jövedelem felhasználása. Bármely banknál nyitható olyan számla, melyen, ha legalább ötmilliót elhelyeznek forintalapú állampapírban, az adóhatóság nem kérdezi meg, hogy honnan van a pénz. A most benyújtott változtatás szerint július elsejétől könnyebben felhasználhatóvá válnának a számlán elhelyezett pénzek, csökken az adófizetési kötelezettség is. Az ellenzék a konstrukciót állami pénzmosodaként emlegeti.

Tovább csúszik a „szociális temetés” bevezetése: a hozzátartozónak kellene végeznie a temetéssel kapcsolatos feladatokat, hogy cserébe az állam biztosítsa a helyet és a kellékeket. Most 2017. január elseje a hatályba lépés időpontja.

Könnyebben férnek majd hozzá a hatóságok a személyes adatainkhoz: eddig külön kellett igényelniük, ha szükségük volt rá, ezután viszont minden olyan adatot lekérhetnek a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból, amelyet jogosultak kezelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik