Belföld

Maláj családi cégről kell írniuk az angolérettségizőknek

Erettsegi-(650x433).jpg (Array)
Erettsegi-(650x433).jpg (Array)

Az IKEA egyik termékéről és egy űrhajósról is kell írniuk a diákoknak a középszintű angolérettségin - tudta meg az Eduline.

A középszintű angolérettségin kaptak a diákok egy szöveget egy maláj családi cégről, az IKEA egyik termékéről, az Apollo-programban résztvevő egyik űrhajósról is, valamint egy “hogyan írjunk bestsellert” szöveg is szerepel a feladatok között – derül ki az Eduline cikkéből.

Az érettségi negyedik napján angol nyelvből írásbeliznek a diákok: középszinten 1162 helyszínen 54 318-an, emelt szinten pedig 124 helyszínen 9777-en vizsgáznak. A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint az angol nyelv írásbeli vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll.

 
Fotó: MTI 

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész az “Olvasott szöveg értése” 60 perc időtartamú, a második rész, a “Nyelvhelyesség” feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces “Hallott szöveg értése” vizsgaösszetevő következik, majd végül az “Íráskészség” 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarésznél a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár (a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható).

Emelt és középszinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik