Belföld

Útdíj – náluk autónak számít a kisbusz

utdij(960x640).jpg (útdíj)
utdij(960x640).jpg (útdíj)

Visszakérhetik a hétszemélyesnél nagyobb kisbuszok idei úthasználati díjainak felét a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak - írja a Népszabadság. 

A kompenzációra jogosultaknak így annyiba kerül a díjas utak használata, mint a személygépkocsival utazóknak. A lapot az Emberi Erőforrások Minisztériuma arról tájékoztatatta, hogy a visszatérítést a kormány március végén napvilágot látott rendelete szerint 2016. január 31-ig kérhetik a négy vagy több gyermeket nevelő családok, a parkolási igazolvánnyal rendelkező mozgáskorlátozottak, illetve az utóbbiakkal egy háztartásban élő hozzátartozók.

Az útdíj kompenzációs kérelmeket postán vagy személyesen április 1-jétől lehet eljuttatni a járási, illetve a fővárosi kerületi hivatalokba, a kormányablakokba vagy az okmányirodákba. Becslések szerint 1200-1500 nagycsaládos rendelkezik olyan gépkocsival hazánkban, amely a visszatérítést megalapozó D2-es útdíj kategóriába tartozik, a mozgáskorlátozottaknál sem lehet ennél több ilyen jármű, így a költségvetés “Járási szociális feladatok ellátása” című előirányzatát mintegy 75 millió forinttal terheli majd meg az útdíjak részleges visszafizetése – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik