Belföld

Polt Péter alatt elsikkadnak a korrupciós ügyek

polt péter, orbán viktor (polt péter, orbán viktor)
polt péter, orbán viktor (polt péter, orbán viktor)

Döbbenetes különbség van aközött, hogy hányszor indult eljárás hivatali visszaélés miatt a jelenlegi főügyész alatt és korábban.

Statisztikákat kért az Átlátszó.hu a Legfőbb Ügyészségtől, hogy kiderüljön: van-e alapja annak a közvélekedésnek, hogy a Polt Péter által vezetett hatóság el sem indítja vagy gyorsan megszünteti azokat az eljárásokat, amelyek hivatali korrupcióról szólnak és a kormánypártnak ártanának.

Az oknyomozó portál azt hasonlította össze, hogy hányszor indult eljárás hivatali vesztegetés vagy befolyással üzérkedés miatt Polt Péter 2010-es kinevezése előtt és után. Az adatokból az derül ki, hogy a feljelentések száma felére-harmadára csökkent, bár ehhez alapesetben nincs köze az ügyészségnek. Több magyarázat is lehet: vagy kevesebb ügyet ás elő a mostani ellenzék, vagy az állampolgárok nem látják értelmét feljelentést tenni, félnek a retorziótól, vagy valóban csökken a korrupció.

Az már jóval többet elmond, hogy az ügyészség mit kezdett a beérkezett feljelentésekkel. Meglepő adat derült ki: Polt Péter kinevezése után háromszorosára nőtt a feljelentések elutasításának aránya, ha pedig mégis indul nyomozás, azt kétszer gyakrabban szüntetik meg. Ha az ügyészség gyakorlata nem változott, akkor ekkora különbséget csak azzal lehetne indokolni, hogy 2010. december 13. után a feljelentők egyszer csak háromszor kevesebb „jó” feljelentést adtak be, a megszüntetések arányának drasztikus változására pedig nincs magyarázat.

Polt Péter és Orbán Viktor meccset néz. Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik