Belföld

Visszamenőleg kérnek jövedelem-igazolást Szigetváron

Tavaly, a választások előtt az akkori fideszes polgármester egy papírra írta fel, kinek mennyi segély kellene. Több száz embernek utalatak, most az önkormányzat visszamenőlegesen kér jövedelem-igazolást.

Az RTL Klub Híradójának megszólalt a helyi jegyző, aki szerint nem minden esetben vizsgálták, hogy ténylegesen rászorulók-e azok a családok, amelyek végül segélyt kaptak. A fideszes polgármester elveszítette a választásokat. A helyiek most attól félnek, hogy az önkormányzat visszakéri a pénzt.

Az egyik kedvezményezett szerint a polgármester egy titkárnővel a városháza házasságkötő termében várta a családokat, állítása szerint több százan jelentek meg a rendhagyó fogadóórán. A polgármester egy papíron vezette, kinek mekkora támogatásra lenne szüksége. Az önkormányzat most levelet küldött ki: igazolják tavalyi keresetüket a felvett segély miatt. Kiderült ugyanis: tavaly úgy utaltak a rászorulóknak, hogy a szükséges dokumentumok egy része hiányzott.

Horváth Krisztián, Szigetvár jegyzője szerint nem akarják visszakérni a pénzt, ugyanakkor mivel a polgármesteri fogadóórákon rengeteg ember igényelte a segélyt, valóban hiányozhatnak egyes dokumentumok. Horváth az RTL Klub Híradójának elmondta: az igényeket egy füzetben vezették, azonban a határozatnak megfelelően az alaki követelményeknek meg kell felelni, ezért kérik most az igazolást.

Szigetvár új képviselőtestülete vizsgálja a kifizetéseket, az alpolgármester szerint több száz esetben szabálytalanul utalhattak. Varga Zoltán elmondta: a saját szemével látta az említett „cetliket”, amikor képviselőtársaival átnézték a több, mint 700 dossziét. „Szinte egyikben sem találtunk például jövedelem-igazolást” – mondta. Tájékoztatása szerint átvilágítják az önkormányzat gazdálkodását.

A stáb az ügyben megkereste a korábbi fideszes polgármestert is, őt azonban nem érték el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik