Belföld

Így lett Orbán vejének keszthelyi kikötője

balatoni-kikoto(960x640).jpg (balaton, kikötő)
balatoni-kikoto(960x640).jpg (balaton, kikötő)
Pályázatot kellett volna kiírni, de a keszthelyi önkormányzat végül azt a céget adta el Tiborczéknak, aminek elővételi joga volt a kikötői ingatlanokra, így sikerült kikerülni a közbeszerzési eljárást.

Tiborcz István, a miniszterelnök veje és üzlettársai érdekeltségébe került a keszthelyi kikötőt üzemeltető cég és több kikötői ingatlan. A 23 milliós adóssággal terhelt cégért 7, a kikötői ingatlanokért 330 milliót fizettek a keszthelyi önkormányzatnak, illetve a vitorláskikötőt korábban birtokló Balatoni Hajózási Zrt.-nek. Ahhoz azonban, hogy Tiborczék pályáztatás nélkül megszerezzék a céget és az ingatlant, a keszthelyi önkormányzat furcsa manővere is kellett – írja az Átlátszó.

2011 végéig a Balatoni Hajózási Zrt. működtette a kikötőt és ennek a társaságnak a birtokában voltak az ingatlanok, melyek a keszthelyi önkormányzat földterületén álltak. Ha valaki ekkor jelentkezett volna vevőként, akkor nyilvános pályázatot kellett volna kiírni, mert a hajózási vállalat 22 Balaton-parti önkormányzat tulajdonában áll, tehát közvagyon. A pályáztatás alól csak az jelentett felmentést, ha a vevő éppen egy önkormányzat.

2012 elején Keszthely bejelentkezett, hogy üzemeltetné a kikötőt, majd meg is vásárolná az ott lévő ingatlanokat. Kötöttek egy opciós szerződést, melyben a Balatoni Hajózási Zrt. vállalta, hogy 330 millió forintért eladja az önkormányzatnak az ingatlanokat, ha Keszthely ezt 2014. december 15-ig kezdeményezi. Egy fontos feltételt szabtak: ha Keszthely a határidőig nem él opciós jogával, akkor ki kell fizetnie 50 millió forint kötbért.

Keszthely végül a határidő lejárta előtt egy héttel, 2014. december 9-én jelentette be, hogy él opciós jogával, egyetlen nap múlva pedig szerződést kötött Tiborczékkal annak a társaságnak, a Keszthelyi Yachtkikötő Kft.-nek az eladásáról, aminek vételi joga volt az ingatlanokra. A cég vételárát 7 millió forintban határozták meg, ami bőven alatta marad a 25 milliós közbeszerzési értékhatárnak, ráadásul Tiborczék kifizették a társaság 22,8 millió forintos tartozását is, ami egyébként épp Keszthely felé állt fenn. Ezután már ők állták az ingatlanok 330 milliós költségét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik