Belföld

Kétezermilliárdról döntenek szerdán Lázárék

Lazar-Janos(430x286).jpg (lázár jános)
Lazar-Janos(430x286).jpg (lázár jános)

Napirendre kerül az EU-források idei kifizetésével kapcsolatos intézkedési terv.

Szerdán fogadja el a kormány az európai uniós források idei kifizetésével kapcsolatos részletes intézkedési tervet – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádióban.

A politikus emlékeztetett arra, hogy közeledik a 2007-2013 közti támogatási időszak lezárása, ebből a keretből december 31-ig minden pályázatnak véget kell érnie, a pénzzel pedig el kell számolni.

Felidézte, hogy míg tavaly csaknem 1900 milliárd forintot folyósítottak, idén nagyságrendileg 2000 milliárdot kell kifizetni, hogy a Magyarország számára megszavazott támogatás teljes egészét le tudjuk hívni. „Ez a gazdasági növekedés egyik tartópillére” – hangsúlyozta a miniszter.

A kormánynak el kell indítania az új EU-s fejlesztési időszakot is, melyben Magyarország 34 milliárd eurót kapott. Ennek 60 százalékát kis- és középvállalkozásoknak szánják. Új közbeszerzési szabályozás is készül, ezzel kapcsolatban Lázár azt mondta: a kormány célja a magyar vállalkozások érdekeinek megvédése. Szerinte az építőiparban „Brüsszelből konkrétan nyomás alatt állunk annak érdekében, hogy ne a nemzeti vállalatok nyerjék el az építőipari beruházások nagy részét, hanem lehetőség szerint a nyugatiak is részesüljenek ebből”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik