Belföld

Napelemadó: kevés bevétel, sok kár

Szakmai előrejelzések szerint a napelemekre kivetett termékdíj szinte alig hoz az államháztartás konyhájára, a hazai legális piacot viszont tönkreteheti: Ausztiából, Szlovákiából jobban megéri beszerezni az elemeket.

Magyarországon évente 80-100 ezer napelempanel kerül forgalomba. Ha mindegyik után megfizetik a január óta élő környezetszennyezési termékdíjat, az adóbevétel alig éri el a százmillós nagyságrendet – írja a Népszabadság keddi számában. A lap a Magyar Energiahatékonysági Intézettől kapott adatok alapján arra a következtetésre jut, hogy az új adó drasztikusan visszaszoríthatja a legális forgalmat, mivel a már megemelt, 27 százalékos áfa és a termékdíj miatt jobban megéri Szlovákiából vagy Ausztriából beszerezni a napelemeket, mintegy 10 százalékkal olcsóbban. Ausztriában 20, Szlovákiában 19 százalékos áfa terheli a termékeket, termékdíj pedig egyáltalán nincsen.

Ahogyan korábban megírtuk: törvénymódosítást kezdeményez a napelemek termékdíjfizetéséről a jövő nemzedékek szószólója, Szabó Marcell. A szószóló azt szeretné, ha a megújuló energiát hasznosító elektromos és elektronikai berendezések mentesülnének a termékdíjfizetés alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik