Belföld

Napelemadó-ügyben magyarázkodott az államtitkár

napelemek (napelem)
napelemek (napelem)

A környezetügyért felelős V. Németh Zsolt szerint életciklusa végén a napelemből veszélyes hulladék lesz, ezért kell kilónként 114 forint környezetvédelmi termékdíjat fizetni utána.

Modulonként 2000-2500 forinttal drágíthatja meg a napelemek árát, hogy a kormány január elsejétől termékdíjkötelessé tette a napelemeket, a szélerőművekben használt generátorokat, valamint a vezérlőegységeket. A termékdíj célja a környezetet károsító termékek visszaszorítása, valamint az, hogy amikor egy termék hulladékká válik, akkor biztosítani kell annak ártalmatlanítását vagy újrahasznosítását.

V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár a Duna TV műsorában azt mondta, az EU keretirányelve a napelemeket a szórakoztató elektronikai cikkek körébe sorolja, mert függetlenül attól, hogy milyen célt szolgál, hasonló módon terheli életciklusa végén a környezetet. Erre a termékkörre 75 százalékos újrahasznosítási rátát határoznak meg, a kormány ezért döntött a megadóztatás mellett. Szerinte a termékdíj mértéke nem csak attól függ, hogy egy termék mennyire szennyezné a környezetet, hanem attól is, hogy az újrahasznosítása mennyire bonyolult.

Az RTL Klub hétfői híradójában egyébként V. Németh elismerte, hogy az EU nem kötelezi Magyarországot arra, hogy termékdíjat vessen ki a napelemekre, noha a kormányzat korábban erre hivatkozott.

Mint korábban megírtuk: a jövő nemzedékek szószólója az alaptörvényre hivatkozva kezdeményezte a termékdíj eltörlését. A P) cikk „alkotmányos védelemben részesíti a természeti erőforrásokat, mint a nemzet közös örökségét, a megújuló energiaforrások hasznosítása e védelem egyik hatékony eszköze” – közölte Szabó Marcel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik