Belföld

A szakszervezet szerint átverés a vasárnapi zárva tartás

A kereskedelmi dolgozók érdekvédelmi testületének elnöke úgy véli, a KDNP-s javaslat nem a vasárnapi pihenésről, hanem a multik megbüntetéséről szól.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke egy hónapja még Harrach Péter KDNP-s képviselővel közösen állt a nyilvánosság elé a boltok vasárnapi zárva tartása mellett. Azóta változott az álláspontja.

Sáling József az ATV adásában kedden este elmondta, hogy a koncepció csak úgy lenne kivitelezhető, ha a dolgozók munkája nincs veszélyben és nem csökken a jövedelmük. Az elmúlt hónap folyamán viszont kiderült, hogy a kormány célja valójában a multik megbüntetése, a zárva tartás mellett felmerült az élelmiszerlánc-biztonsági adó emelése és a működést ellehetetlenítő egyéb intézkedéstervek is.

A KDNP megígérte, hogy egyeztet a szakszervezettel, de ez nem történt meg – mondta Sáling. A megbeszéléseken annyi derült ki, hogy mindegy, mit mondanak, az üzletláncokat sújtó adókat megszavazzák. A dolgozók béremelésre nem számíthatnak, mert a különadók elviszik az erre fordítható pénzeket.

A dolgozók és a vásárlók is megosztottak a vasárnapi zárva tartás kérdésében – véli az elnök, aki hozzátette: mindkét réteget megkérdezik, a dolgozók körében aláírást is gyűjtenének. A szakszervezet a kormány módszerei ellen van, nem szállhatnak be a multik kizavarásába, mert ott is dolgoznak emberek. Ráadásul a multi nem rosszabb munkáltató, mint más vállalkozások – tette hozzá az elnök.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik