Belföld

A magyarok liberálisabbak, mint a politikusaik

marihuana (marihuana, fű, kábítószer, cannabis, )
marihuana (marihuana, fű, kábítószer, cannabis, )

Nyíltan antiliberális politikát folytat a Fidesz és a Jobbik: szinte csak a halálbüntetés kérdésében van vitájuk egymással. A baloldalon sem evidencia még minden szabadságjog. Megnéztük, hol húzódnak a legnagyobb törésvonalak.

Idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Ennek apropóján megnéztük, hol tart a magyar politika a szabadságjogok terén, pártjaink mennyiben építették be programjukba a liberális alapeszméket.

Egy 10 tételes kérdéssor megválaszolására kértük őket: a halálbüntetéstől a melegházasságon át a tekintélytiszteletig olyan témákról faggatóztunk, amelyeken lemérhető: hol állnak a liberális szabadságjogok kérdésében 25 évvel a rendszerváltás után.

A politikusokat arra kértük: ne magánvéleményüket, hanem pártjuk hivatalos álláspontját közöljék (ha a kettő eltér egymástól). A megkeresett 6 pártból egyedül az LMP zárkózott el kategorikusan, hogy megossza velünk álláspontját. A Fideszből Deutsch Tamás előbb nyitottnak mutatkozott a konzultációra, majd azt írta: nem kíván válaszolni a szerinte „durván manipulatív” kérdéseinkre. A Fidesz attitűdjét ezért vezető politikusaik korábbi nyilatkozatai, illetve a párt politikája alapján osztályoztuk.

Az eredményeket egy táblázatban összesítettük: világoskék jelzi a liberális, sötétkék az antiliberális álláspontot. Ahol volt köztes válaszlehetőség, azt középkékkel jelöltük. Amint látható: a törésvonal nem annyira kormány-ellenzék, mint inkább a Fidesz+Jobbik konglomerátum és a többi ellenzéki párt között húzódik.

Egyházak szerepében, állam és kultúra viszonyában, valamint melegházasságok kérdésében nincs érdemi különbség a Fidesz és a Jobbik értékválasztásában. A halálbüntetés bevezetését ugyanakkor csak a Jobbik szorgalmazza nyíltan: a Fidesz testületileg ellene van, de egyes képviselői időről időre felvetik a szükségességét.

A baloldali ellenzék pártjai egységesen állam és egyház szétválasztását hirdetik, engedélyeznék az egyneműek házasságát, elítélik a halálbüntetést, valamint azt vallják: konzervatív tekintélytisztelet helyett kritikus szemléletre, állampolgári öntudatra van szükség. További részletek alább. 

 

Kik válaszoltak nekünk

Jobbik: Jobbik Sajtóosztály

Fidesz: Deutsch Tamás senki

MSZP: Szanyi Tibor

DK: Gyurcsány Ferenc

Liberálisok: Bősz Anett

*1: Eutanázia ügyében a Jobbik lelkiismereti szavazást rendelne el

*2: A Jobbik szigorítaná a jelenlegi abortuszszabályozást

*3: A Fidesz testületileg a halálbüntetés ellen van, de egyes képviselői időről időre felvetik annak szükségességét. Legutóbb maga Lázár János.

*4: Abortuszügyben a Fidesz nem kíván változtatni a jelenlegi szabályozáson

*5: A DK egyetért az abortusz jelenlegi szabályozásával

    

Ezt kérdeztük a pártoktól

1.) Joga van-e az embernek minden olyan növényt elfogyasztani, ami megterem a Földön, függetlenül annak hatásától?

A./ Az államnak szigorúan szabályozni kell a fogyasztható növények körét, börtönnel büntetni a tiltott növényt fogyasztókat.

B./ Veszélyesség alapján kell egyedileg elbírálni. Büntetés helyett felvilágosításra, ártalomcsökkentésre helyezni a hangsúlyt.

C./ Velünk született elidegeníthetetlen jogunk, hogy minden növényt elfogyasszunk, ami megterem a bolygón.

2.) Engedélyezni kell a melegek házasságát Magyarországon?

A./ Nem. A házasság hagyományosan egy férfi és egy nő között köttetik.

B./ Igen, de előbb meg kell teremteni egy olyan elfogadó közhangulatot, amelyben bevezethető.

C./ Igen. Senkit nem érhet diszkrimináció olyasmi miatt, amiről nem tehet, ami veleszületett adottsága.

3.) Az egyházak…

A./ Fontos szerepet töltenek be a társadalom erkölcsi nevelésében. Növelni kell a befolyásukat az oktatásban és a mindennapi életben.

B./ Az államtól teljesen elválasztva működő szervezetek. Az államnak világnézetileg semlegesnek kell maradnia, biztosítva, hogy mindenki szabadon megélhesse saját lelkiismereti szabadságát.

 4.) Be kellene-e vezetni a halálbüntetést Magyarországon?

A./ Igen, a kirívó brutalitású bűncselekmények elkövetői esetében.

B./ Nincs jogunk elvenni senki életét. A börtönben mindenki esélyt kap, hogy megváltozzon.

5.) Eutanázia

A./ Kötelességünk a gyógyíthatatlan betegek életben tartása, akár akaratuk ellenére is.

B./ Minden embernek joga van rendelkeznie a haláláról.

6.) A velünk élő etnikai/vallási/szexuális kisebbségek

A./ Kivételezett társadalmi csoportok, akik többnyire eddig is visszaéltek a többségi társadalom támogatásával. Szigorra van szükség velük szemben.

B./ Pont olyan emberek, mint a többségi társadalom tagjai, semmilyen hátrányban, sem előnyben nem részesülhetnek, mert mindkettő igazságtalan.

C./ Gyámolításra szoruló társadalmi csoportok, akiknek az esélyeit akár pozitív diszkriminációval is elő kell segíteni.

7.) Mi az állam feladata kulturális kérdésekben?

A./ Meghatározni egy kánont, kijelölni preferált olvasmányokat.

B./ Biztosítani a művészet sokszínűségét és szabadságát, az éppen kormányon lévők ízlésétől függetlenül.

8.) Az abortusz…

A./ Minden esetben gyilkosságnak számít, amit tiltani kell.

B./ Nemi erőszak áldozatai esetében, súlyos fogyatékossággal születendő magzat esetében és néhány megjelölt szituációban legyen engedélyezett, egyébként tilos.

C./ Mindenkinek joga van arra, hogy saját testével és életével rendelkezzen. Növelni kell az egyén döntési lehetőségét az abortusz kérdésében.

9.) Az iskola arra való, hogy…

A./ Erkölcsösségre neveljen, fegyelmet tanítson és betartani a szabályokat.

B./ Adjon egy alapműveltséget és készítsen fel az életre.

C./ Tanítson nyitottságra, gondolkodásra; legyen a gyerek partnere a világ megismerésében.

10.) A tekintélyről

A./ Szükséges, hogy legyenek tisztelhető példaképek, erkölcsi iránytűk.

B./ Meg kell kérdőjelezni mindenfajta tekintélyt, kritikus szemléletre, állampolgári öntudatra van szükség.

Fotó: Europress

A szavazók liberálisabbak, mint a politika

Juhász Attila, a Political Capital elemzője a Hír24-nek azt mondta: a mai magyar politikai palettán két párt, a Jobbik és a Fidesz-KDNP hirdet deklaráltan antiliberális politikát. Démonizálják a liberális alapeszményeket, az egyes szabadságjogokat, és nyíltan azok lebontását tűzik ki célként. Bár a kormányzó pártszövetségnek nincs írott programja, a kormány intézkedéseiből mindez világosan kiderül. Gondoljunk állam és egyház szétválasztásának kérdésére vagy a politikai intézményrendszer liberális elvekkel ellenkező átalakítására.

Juhász szerint a baloldali ellenzéki pártok bár kiállnak az alapvető liberális szabadságjogok mellett, de provokatívabb témákba, mint a drogliberalizáció, nem állnak bele. A pártok hozzáállása nyilván a magyar társadalom attitűdjeitől is függ, de egy az egyben nem feleltethető meg annak, az értékkutatások szerint ugyanis a társadalom több kérdésben is liberálisabb, mint a politikai szereplők. A felmérések szerint például a melegjogok vagy az egyházak ügyében korántsem olyan konzervatív a hazai közvélemény, mint a pártok álláspontja alapján gondolnánk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik