Belföld

Fideszes kisgazdák visszaállítanák a halálbüntetést

Halalbuntetes(210x140)(1).jpg (halálbüntetés)
Halalbuntetes(210x140)(1).jpg (halálbüntetés)

A kormánypárti frakcióban helyet foglaló képviselők az elmúlt napok eseményei nyomán tartják szükségesnek az intézkedést.

A Turi-Kovács Béla fideszes képviselő vezette Kisgazda Polgári Szövetségpárt hétfői közleményében azt írta: „Az elmúlt évek, de különösen az elmúlt napok eseményei azt igazolják, hogy a társadalom védelme megköveteli a halálbüntetés helyreállítását.”

A közlemény szerint a kisgazda parlamenti képviselők az őszi ülésszakban ismételten a törvényhozás elé kívánják hozni a büntető törvénykönyv olyan módosítását, ami lehetővé teszi a halálbüntetés visszahozását.

A Kisgazda Polgári Szövetségpárt szerint elfogadhatatlanok azok az ellenérvek, amelyek azt kívánják bizonygatni, hogy az állam nem jogosult az emberi élet elvételére. Mint írják, az új Btk. – nagyon helyesen – biztosítja az önvédelem jogát, ez azonban felveti a kérdést, hogy ha az egyén jogosult saját védelmére, akkor az állam miért nem rendelkezik azzal a szükséges eszközzel, ami lehetővé teszi, hogy „emberségükből kivetkezett bűnözőkkel szemben alkalmazza a halálbüntetést”.

A Jobbik is csatlakozott

A Jobbik érdemi egyeztetést sürget a halálbüntetés visszaállításáról a pécsi gyilkossággal összefüggésben. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy álláspontja szerint “a bestiális pécsi gyilkosság ismételten kiváltotta a magyar társadalom döbbenetét, és rávilágított arra a sajnálatos tendenciára, hogy a bűnözők egyre gátlástalanabb és egyre brutálisabb formákat választanak bűnelkövetéseiknél”.

Közleményében azt írta: a kormánynak be kell ismernie, hogy a három csapás törvény nem oldja meg a problémát, mert a tényleges életfogytiglani büntetés sem megfelelő elrettentő erő. Itt az ideje a radikális változásnak a büntetések területén – szögezte le a szóvivő, hozzátéve, hogy a kirívóan súlyos, életellenes bűncselekmények esetében a halálbüntetés lehet az egyetlen ténylegesen visszatartó törvényi eszköz.

Felidézte, hogy a Jobbik évek óta szorgalmazza a halálbüntetés visszaállítását, s bíznak abban, hogy “mind a kormány-, mind pedig a balliberális ellenzéki pártok a bűnözők jogai helyett végre a törvénytisztelő magyar társadalom védelmét tekintik elsődleges feladatuknak, és a megoldás érdekében hajlandóak az érdemi párbeszédre a Jobbikkal”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik