Belföld

Kitiltási botrány: nekimentek Poltnak

Az Együtt-PM szerint a legfőbb ügyész "bűnsegédként asszisztál" Orbán Viktor "korrupt kormányának" további működéséhez a beutazási tilalommal kapcsolatos magatartásával.

A legfőbb ügyész bűnsegédként asszisztál Orbán Viktor korrupt kormányának további működéséhez, mert a szövetség nem látja, hogy Polt Péter bármit tenne az amerikai beutazási botrány hátterének kivizsgálásáért – jelentette ki a szövetség társelnöke, Szigetvári Viktor csütörtökön sajtótájékoztatón.

A Legfőbb Ügyészség fővárosi épülete előtt tartott eseményen Szigetvári Viktor felszólította a hatóságot, hogy forduljon adatkéréssel Vida Ildikóhoz, az adóhatóság vezetőjéhez, majd indítson nyomozást.

A sajtótájékoztatót követően Polt Péter a Legfőbb Ügyészség épületében fogadta a két politikust, és hangsúlyozta, hogy véleménye szerint az ügyben minden törvényes és lehetséges lépést megtettek. Hozzátette: elkötelezettek a korrupció elleni küzdelemben és mindent megtesznek, amit a jogszabályok előírnak.

Orbántól vár tisztázást a DK

A párt szerint elképzelhetetlen, hogy a miniszterelnök ne ismerné az Egyesült Államokból kitiltott kormánytisztviselők nevét, ezért az ellenzéki párt a helyzet azonnali tisztázását követeli a kormányfőtől. Erről Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke és EP-képviselője beszélt újságíróknak csütörtökön Budapesten.

Az ellenzéki politikus szerint a kitiltási ügyben mindenféleképpen hazudik vagy Vida Ildikó, az adóhatóság elnöke, vagy a kormányfő és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Vida Ildikó ugyanis azt állítja, hetekkel ezelőtt értesítette kitiltásáról a kabinetet, Varga Mihály azonban ezt az időpontot keddre teszi – fejtette ki Molnár Csaba, aki szerint az adóhatóság vezetőjének tisztségben maradása azt jelentené, hogy Orbán Viktor beismeri: hazudott.

A jelenlegi kormányzati rendszerben ugyanis elképzelhetetlen, hogy a “mindenható” miniszterelnök előtt rejtve maradjanak kormányzati értesülések, míg Varga Mihálynak közvetlen felettesként kellett tudnia a történtekről – tette hozzá.

Molnár Csaba azt hangsúlyozta, hogy a NATO-tagországokban példátlan kitiltási ügyben a fő felelősség a kormányfőt terheli, de a nemzetgazdasági miniszternek is tudnia kelllett a történtekről, a kialakult helyzetet pedig legelső lépésben Vida Ildikó leváltásával kell kezdeni. A DK ezért mindenkit arra biztat, hogy vegyen részt az adóhatóság elnökének távozását sürgető vasárnapi fővárosi rendezvényen – mondta az alelnök, aki aláhúzta, pártja nem vesz részt a megmozdulás szervezésében és azon vezetőik sem jelennek meg.

KDNP: magyar embereket lehet-e bizonyítékok nélkül vádolni?

Ezt Harrach Péter mondta, aki a szuverenitás védelmének kategóriájába sorolta az ügyet. Azzal kapcsolatban, hogy őt tájékoztatta-e Vida Ildikó, úgy fogalmazott: a NAV elnöke egyáltalán nem szokta őt tájékoztatni, miért tette volna most? Nem az a lényeg, hogy kit és hogyan tájékoztatott, hanem az a kérdés, mi a véleményük: magyar embereket lehet-e bizonyítékok nélkül vádolni? – fejtette ki Harrach Péter.

Szerinte ha erre igen a válasz, akkor egészen új rendszerben kell gondolkodni. Ha azt mondják, megérdemli minden magyar állampolgár azt a védelmet, amit még a súlyos bűnözők is megkaptak, akkor megint más a válasz – fogalmazott a politikus.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik