Belföld

A magyarok kétharmada szerint az egészségügy fizetős

A lakosság több mint 70 százaléka szerint a hálapénzre azért van szükség, mert nélküle rosszabb ellátást kapnak. A többség állítja: ha legálisan megvásárolhatóak lennének az egészségügyi szolgáltatások, nem lenne szükség a hálapénzre.

A GKI Gazdaságkutató reprezentatív felméréséből kiderül: a felnőtt magyar lakosság 30 százaléka tartja ingyenesnek az állami egészségügyi ellátást. Ők úgy látják, külön fizetés, hálapénz nélkül is megkapható az a szolgáltatás és ellátás, amelyre szükségük van – írja az MTI.

A megkérdezettek több mint fele, 55 százaléka szerint részben ingyenes, részben fizetős a rendszer, vagyis az egyes ellátásokért hálapénzt vagy külön díjat kell fizetni. A magyarok 15 százaléka szerint az egészségügy teljesen fizetős: hálapénz nélkül nem számíthatnak megfelelő ellátásra, elég figyelemre.

A felmérés szerint 24 százalék adott az elmúlt két évben hálapénzt orvosnak vagy ápolónak. Ezen belül elsősorban a diplomások, a hatvanévesnél idősebbek, a nyugat-dunántúliak és a magas jövedelműek körében volt nagyobb arányú a hálapénzfizetés.

A magyarok többsége szerint a hálapénzre azért van szükség, mert nélküle rosszabb ellátást kapnak. Ezzel azok többsége is egyetért, akik nem fizetnek az egészségügyi szolgáltatásokért.

Pártolnák a legalitást

A válaszadók szerint átláthatóbb és tisztább lenne a rendszer, ha azok a többletszolgáltatások, amelyekért ma hálapénzt fizetnek, számla ellenében, akár egészségpénztárakon keresztül megvásárolhatóak lennének. A hálapénzt adók kétharmada nem adna külön pénzt, ha jogszerűen megvásárolhatná azt az egészségügyi szolgáltatást, amelyet ma hálapénzért kell megszereznie.

A magyarok 31 százaléka olyan rendszert szeretne, amelyben az ellátásokért nem kellene fizetni, de az orvosválasztásért, a többletszolgáltatásért legálisan fizethetne. A megkérdezetteknek 32 százaléka azonban nem értene egyet egy ilyen rendszerrel sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik