nyito5 (nyito5)
Belföld

A Gyorskocsi utcában végződött a netadó elleni tüntetés

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2014. 10. 28. 17:22

A netadó ellen tüntetőknek az első magyar közösségi portál atyja mondott beszédet. A parlameti szavazás napjára újabb tiltakozást hirdettek meg. A HírTV kapta az ívet. A hivatalos program már véget ért, de több ezer demonstráló a Parlament elé vonult. Rengeteg rendőr fogadta az Országháznál őket. A tiltakozók spontán beszédeket tartottak, ki akarták tűzni az EU-s zászlót, amit a szocialista Kunhalmi Ágnes tett meg végül a frakció ablakából. A tömeg erre elillant. Pár fiatal a Gyorskocsi utcában indított "szabadító akciót".

Korábban a témában:

Az előző részek tartalmából:

 • Varga Mihály múlt kedden szellőztette meg, hogy Gigabájtonként 150 forint lenne az akkor még csak tervezett internetadó mértéke. 20 milliárd pluszbevételt remélt belőle a kormány.
 • Sokan azt mondták, az egész internetadó csak gumicsont: kormány ezzel a – várhatóan nagy felháborodást kiváltó – hírrel szeretné elterelni a figyelmet az amerikai beutazási tilalomból kipattant korrupciós botrányról.
 • Azonban kiderült az internetadó ötlete tényleg komoly. A teher ellen forrnak az indulatok. A vicces mémeken túl komoly ellenállás kezdődött.
 • Múlt hét vasárnap délután 18 órára óriástüntetést szerveztek a budapesti József Nádor térre. A békésnek induló demonstráció hivatalos befejezése után néhány tüntető számítógép-hulladékkal és szeméttel dobálta a Fidesz-székházat, többen be is másztak a kerítésen. A Hír TV stábját is megrohamozták. A demonstrálók 48 órás ultimátumot adtak a kormányak, hogy teljes egészében visszavonják a javaslatot.
 • A Fidesz ezzel szemben hétfőn benyújtott egy módosító indítványt, amelyben az javasolja: az adatforgalomra kivetett távközlési adó felső korlátja magánszemélyeknél havi 700 forint, üzleti előfizetőknél pedig havi 5 ezer forint legyen. A javaslat kimondja, hogy az adó alanya a szolgáltató, nem pedig az előfizető. A plafon egyszerű szemfényvesztés is lehet.
 • A rendőrség a vasárnapi demonstárció után hat tüntetőt vett őrizetbe, akik Rogán Antal szerint “politikai aktivisták”. Kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.
 • A 48 órás ultimátum lejárta után az internetadó ellen tiltakozók ismét a József nádor téren gyűlnek össze kedden este 6-kor. Itt Várady Zsolt, az iWiW alapítója fog felszólalni, majd a tüntetők az Astoria és az Erzsébet híd érintésével a Clark Ádám térre vonulnak.
 • A Hír24 és a Technet kollégái a helyszínről, most élőben tudósítanak. Az internetadóról itt találtok meg minden cikket.

23:15 A fiatalok nem tágítanak

De a megmaradt pár tucatnyi tüntető egyre tanácstalanabb a Gyorskocsi utcánál. “Önismétlésbe fulladnak, a forradalom ma is elmarad” – írja Mandula kolléga. Kökény kolléga szerint próbáltak tárgyalni a rendőrökkel kevés sikerrel, telefonon érdeklődtek a fogdában lévőkről, illetve szamárfülezéssel zavarták meg a HírTV élőzését. Úgy látszik, a mai internetadó elleni tüntetés hamarosan kifullad.

gyors (gyors)

22:47 Megindult a szabadító akció a Gyorskocsi utcában

Ami egyelőre annyiból áll, hogy körülbelül 100 fiatal üldögél a fogda előtt kormányellenes rigmusokat skandálva. Nincs attrocitás, de komoly a rendőri készültség. “Magyar rendőr velünk van!”, “Engedjétek ki!” – ezek a slágerek. Senki nem mer komolyabban kekeckedni a túlerőben lévő rendőrökkel – írja Mandula kolléga.

22:44 Nyugi van a Kossuth téren

Az MSZP-sek akciója után az Országház előtti terület szinte kiürült. Páran lézengenek, nézelődnek, álldogálnak. Úgy tűnik, érdemi esemény már nem fog itt történni, ezért átváltunk a Gyorskocsi utcába Mandula kollégához.

22:22 Kunhalmi Ágnes a legjobb tömegoszlató fegyver

Nem is értjük, mit görcsöltek a rendőrök a Parlament előtt. Elég lett volna az MSZP-s képviselő hölgyeket egy EU-s zászlóval maguk elé tolni a tüntetők arcába, máris hanyatt homlok menekült volna az összes. Legalább is Orosz kolléga szerint a szocialista politikusok akciója perceken belül elriasztotta a tiltakozók 90 százalékát. Vagy csak értelmetlen volt tovább maradniuk.

22:11 Kunhalmi Ágnes hekkelt

Mármint nem az Atlanti-óceán európai partjai mentén, Észak-Skandináviától és Izlandtól Észak-Afrikáig honos halat fogyasztotta a szocik budapesti elnöke, hanem EU-s zászlót lengetett az MSZP parlamenti frakciójának ablakából két képviselőtársnője közreműködésével. A tömeg természetesen felrobbant, kérdés, hogy felismerték-e a szocialista hölgyeket? Az viszont már tuti, hogy lesz mire ugrania a Fidesznek holnap.

21:58 Ez hamar ment…

Rövid tanakodás után el is indult egy menet a Gyorskocsi utcába, hogy “kiszabadítsa” a nem egy, hanem ÖT állítólag ott fogva tartott vasárnapi tüntetőt. Közben egy bátor fiú és egy lány nekiment az EU-s zászlóval a rendőrsorfalnak kamerák kereszttüzében Orosz kolléga szerint. Egyelőre sikertelen az akció.

eus (eus)

21:53 Lassan leoltják a lámpákat

Mármint a tüntetés lámpáit, mert a Kossuth téren már rég nem égnek a fények. Kökény kolléga szerint most már tényleg szállingóznak haza az emberek, de azért fognak még maradni. Felvetődött, hogy páran átmennek a Gyorskocsi utcába, ahol állítólag fogva tartanak még egy (valójában öt) fiatal srácot a vasárnapi tüntetők közül.

21:47 A londoni magyarok is tüntettek

A Trafalgar téren gyűltek össze az internetadó ellen tiltakozó magyarok és angol szimpatizánsok a brit fővárosban. A mobilos performansz volt ott is a főszerepben:

london (london)

21:41 Objektumvédelem van foganatosítva

Kökény kolléga beszélt a rendőrökkel. Azt mondták neki, hogy a tömeg viselkedése nem indokolja az oszlatást, és jelenleg csak a Parlamentet védik. A radikálisok még izmoznak, de a tömeg nagyobbik része lehurrogja őket.

21:32 EU-zászlót akarnak a Parlamentre

A tüntetők épp egy egy EU-zaszlót lobogtatnak és azt üvöltik: “Tűzzük ki!” Merthogy a Parlamenten olyan nincs csak egy székely zászló és egy magyar. Folyamatosan skandálják, hogy “Hol az EU-zászló?” – írja Orosz kolléga.

Mandula úr szerint az “ultrák” 6-8 fős csoportokban a tömeg elején, egyelőre várakozó állapotban vannak. A téren láthatóan a békepártiak vannak többségben, a hangulat nem kedvez a radikálisoknak és a rendőrök is meggyőző létszámban vannak, nem valószínű, hogy megismétlődik a két nappal ezelőtti balhé.

21:21 “Ruszkik haza! Mocskos Fidesz!”

Ezek az új slágerek. 1-2 ezren vannak a Kossuth téren. Rengeteg a rendőr, köztük a roham fajta is. A parlament körüli utcákban is sok a rendőrfurgon. A Clark térre érkezők közül a vége nem is tudja, hogy az eleje átjött – írja Orosz kolléga

Mandula riporter: békés tüntetésre, erőszakmentességre szólítanak fel az OGYM-esek. Egyelőre nincs balhé.

kossuth (kossuth)

21:14 De vannak ultrák?

Merthogy ezt írja Mandula kolléga: “Zajlik a Hyde Park az Ország Gyűlése Mozgalom sátra előtt. A tüntetők 1-2 perces felszólalásait hallgatja a tömeg, az ultrákat láthatóan nem elégítik ki a langymeleg, amatőr szónoklatok”.

Erre én: “De vannak ultrák??? Ez új…”

Errő ő: “Igen, és egy részük már farkasszemet néz a rendőrökkel. A mikrofonból épp visszaparancsolni igyekeznek őket”.

Természetesen lehet, hogy nem keményvonalas fociszurkolókról van szó.

Közben a Zoltán utcában öltöznek a készenléti rendőrök – írja Medvegy kolléga. Kökény kolléga meg mindent megerősít.

21:03 Már több ezren vannak a Kossuth téren

És folyamatosan érkeznek a tiltakozók tudósítónk szerint. Az Ország Gyűlése Mozgalomnak a helyszínen van sátra, hangosítása és mikrofonja. A tüntetők e köré gyülekeznek. A tüntetők a mikrofonba mondanak felváltva rövid beszédeket. Picit sötét van:

kossuth (kossuth)

20:52 Bejött a skandálás

Mandula kolléga jelenti, hogy már most százak vannak a Kossuth tér közepén, és folyamatosan érkezik az utánpótlás tüntetőkből tömött sorokban. Jelentős a rendőri készültség. “Gyertek ki! Gyertek ki!” – skandálja a tömeg. A rendőrök sorfallal vették körbe a Parlamentet.

20:45 Több százan tartanak a Kossuth tér felé, vagy valahova…

Ez már a program nem hivatalos része. Több tudósítónk is megerősítette, akik a tömeggel tartottak. A tömeg a Lánchídon vonul. Az “Orbán, takarodj!” és a “Kossuth tér!” a sláger. Utóbbi inkább csak szorványos skandálás. Rengeteg a 20-30-as éveiben járó fiatal. Egy társaság azt beszéli, hogy “Verához mennek afterezni”. 

Még bármi lehet. Várjuk a fejleményeket…

20:33 Szállingóznak az emberek

A Hír24 hírműsorának riportere, Rédli Balázs szerint még vannak a Clark Ádám téren, de a tömeg egy része már elindult hazafelé. A tüntetés fegyelmezetten, békésen zajlott le – tette hozzá.

20:25 “Ez csak a kezdet!” – az új jelszó

A szervezők újra felhívják a figyelmet, hogy a november 17-ei héten várják a tüntetőket, ha a kormány nem vonja vissza az internetadóra vonatkozó javaslatát. A tüntetésnek hivatalosan vége van. Többen skandálták, hogy a tömeg vonuljon a Kossuth térre. Még várunk, de valószínűleg nem lesz folytatás.

20:23 A Himnusz következik

A tüntetés lezárásaként. Megtelt a Clark Ádám tér.

20:18 A tömeg eleje…

…megérkezett a Clark Ádám térre – írja Mandula kolléga. Egyébként így nézett ki a tömeg eleje:

nyito4 (nyito4)

20:13 Itt kapja az ívet a HírTV

Bocsesz, az előbb lemaradt. Lenne az a tudósító, aki nem lennénk ma, péládul ő:

hirtv (hirtv)

20:09 “Adjuk át a Várbazárt!” – skandálják

varbazar (varbazar)

20:06 Több százan a Fidesz-székháznál Pécsett

A Facebookon szerveződött az a tüntetés, amely kedden kora este kezdődött a város főterén. A Facebook-csoportban 1200-an jelezték részvételüket a kedd este Pécs főterére szervezett internetadó-ellenes tüntetésre. Nagy részük el is jött: 800-1000 főre becsülték többen a résztvevők létszámát, több, mint kétszer annyian voltak, mint a hasonló célú vasárnapi megmozduláson – írja tudósítónk.

A Széchenyi téren felszólalt Mellár Tamás is, a Pécsi Tudományegyetem tanára, aki korábban a Fidesz színeiben politizált néhány méterrel arrébb a pécsi közgyűlés ülésein. A közgazdász azt sem tartotta kizártnak, hogy a kormány egy állami internetszolgáltató alapítását fontolgatja.

A főtéren többen elmondták még véleményüket, majd a tömeg a NAV székháza elé vonult, egyebek mellett a „Bűnözőknek nem adózunk” és az „Orbán takarodj” rigmusokat skandálva. A tüntetés végül a Fidesz belvárosi székháza előtt oszlott szét, rendbontás nélkül.

A budapesti szervezők szerint egyébként tüntettek Debrecenen, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Vácon és a lengyel fővárosban Varsóban is az internetadó ellen.

19:59 A HírTV kapja az ívet

A szekuritival védett HírTV megpróbal bejelentkezni a hídrol, de sokan megálltak és “modortalanságokat üvöltöznek” – fogalmaz Orosz kolléga, aki szerint egyébként nagy az összetartás és a szeretet a tiltakozók közt. “Nem vagyunk bogarak” – ezt pedig dajcstominak üzenik. A tömeg eleje egyébként már elhagyta a Várkert bazárt.

nyito3(650x433).jpg (nyito3)

19:47 Amikor Gyurcsánytól lopják a show-t

Elhangzott egy nénitől, hogy “ez jobb, mint amiket a DK szokott csinálni” – írja Medvegy Kolléga.

Ambrus kolléga jelenti: “a menet legvégén voltam, a Múzeum körúton már megindult a forgalom a menet elvonulása után pár perccel.” Az Erzsébet híd budai hídfőnél viszont hatalmas a dugó. Az autósok dudálnak. A tüntetők szemfülesen válaszolnak: “Aki dudál, velünk van!”

A tömeg egyébként békésen halad.

vonulas (vonulas)

19:41 Kétségbeesett segélykiáltás

chuck (chuck)

19:37 “Lógni fogtok tolvajok!”

Már ezt is skandálja egy társaság, meg azt, hogy “Mocskos Fidesz!”. A szervezők rendre intik őket.

19:34 Internet dolog

Mr. Technet, azaz Bátky “BZ” Zoltán kolléga mellett egy joviális, idős társaság arról beszél, hogy ugyan csak a gyerekeiknek fontos “ez az internet dolog”, de nekik kötelességük volt kiállni mellettük. “Meg aztán a pofátlanság már minket is dühít” – tette hozzá kedves hangon egy néni BZ szerint.

19:31 A Belváros öltönyös fenegyereke is a helyszínen

schmuck (schmuck) 

19:30 Az Erzsébet hídnál a tömeg

A menet eleje lassan az Erzsébet hídhoz ér. Tudósítóink szerint a tömegben több ellenzéki politikus is feltűnt, például Karácsony Gergely a PM-ből, Varjú László és Kakuk György a DK-ból. 

A vasárnap őrizetbe és ma kiengedett tüntető, Rózsa Milán, aki felmászott a székház erkélyére a elmondta nekünk, hogy csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsítják, bár a felvételeken látszik, hogy nem dobál, nem tör-zúz, csak az erkélyen áll – tette hozzá.

“Nem kell netadó! Orbán takarodj! Európa, Európa!” – skandálják az emberek.

tömeg (tömeg)

19:17 Na, ez már tényleg az élő stream!

Bizony:

17:18 Autóval mennél a Belvárosba? Eszed ágába ne jusson!

Az internetadó elleni demonstráció miatt több kerületben is lezárásokra, forgalomkorlátozásokra kell készülni Budapesten. Az Erzsébet hidat és a Lánchidat 6 és 9 óra között felejtsd el már most! Részletek itt.

17:15 Ugyan még nincs tüntetés, de…

..mi már el is kezdjük élő közvetítésünket. Egyelőre annyi hír érkezett egyik olvasónktól, hogy a köztársasági elnök palotájánál és mögötte az oroszlános udvarban 20 rendőrautóban és buszokban várakoznak a készenléti rendőrök. Aki arra jár megerősítheti. Illetve ha láttok, fotóztok valami érdekeset, küldjétek el Facebook oldalunkra üzenetben!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France. Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.