Belföld

Internetadó: előzetesbe kerülhetnek a tüntetők

Mind a hat őrizetbe vett tüntető előzetes letartóztatását kezdeményezte a rendőrség. Döntés az ennek elrendeléséről még kedden várható – számolt be a hvg.hu

A lap úgy tudja, hogy a rendőrség lezárta a nyomozást a Fidesz-székháznál őrizetbe vett hat személy ügyében. A Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője pedig megerősítette az információt, kiegészítve azzal, hogy az iratokat és a bizonyítékokat jelenleg az illetékes kerületi főügyészségen vizsgálják.

A rendőrség mind a hat fiatal esetében az előzetes letartóztatás elrendelését kezdeményezte, erről az ügyészség már kedden dönthet.

Rózsa Milán nem került előzetesbe

Bizonyíték hiányában nem rendelte el a vasárnapi internetadó elleni tüntetésen őrizetbe vett Rózsa Milán előzetes letartóztatását az illetékes ügyészség – számolt be a 444.hu. Azzal vádolták, hogy dobált, és hogy másokat dobálásra buzdított – mondta a lapnak az ügyvédje, hozzátéve, hogy az előbbire a rendőrségnek egyáltalán nem voltak bizonyítékai. A másik védat egy olyan felvétellel próbálták bizonyítani, ahol Rózsa a tömegnek háttal ül a székház erkélyének korlátján, a fiatal vallomása szerint ezzel próbálta megakadályozni a dobálást.

A lap információi szerint a többi öt őrizetbe vett közül az egyik 19 éves műegyetemistát valószínűleg kedd este még bent tartják.

Vasárnap az internetadó ellen szervezett tüntetés után a résztvevők a Hősök teréről átvonultak a Fidesz székházához, amelyet a magukkal vitt számítástechnikai eszközökkel dobáltak meg. Néhányan a székház erkélyére is felmásztak. Hat embert őrizetbe vett a rendőrség, egyelőre szabadon engedésükről nem érkezett hír. Hétfőn Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója „tízmillió forintos kárról” beszélt.

Hétfőn este Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is arról beszélt a Hír TV-ben, hogy akiket vasárnap vett őrizetbe a rendőrség, azok politikai aktivisták. Kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága zárt ülésen kapott tájékoztatást a vasárnap esti budapesti demonstráción történtekről.

Az ülés után Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta, hogy a szervezők békés demonstrációra készültek. Arra vonatkozóan nincs adat, hogy az őrizetbe vett emberek köthetők-e pártpolitikához – nyilatkozta Molnár.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik