Belföld

Bayer eltörölné a netadót, hazazavarná az USA ügyvivőjét

A Fidesz-alapító publicista szerint az Egyesült Államok budapesti ügyvivője nemkívánatos személy Magyarországon.

Bayer Zsolt írása elején oszt egyet még Szijjártó Péternek is, mondván, a külügy ne adjon már ki olyan nyilatkozatokat, hogy „kiváló a kapcsolatunk az Egyesült Államokkal, mert ez nem igaz. Az Egyesült Államok ugyanis azt hiszi, joga van a legbrutálisabb és immáron nem is rejtett eszközökkel beavatkozni Magyarország belügyeibe, joga van megbuktatni a magyar kormányt. Az Egyesült Államok azt hiszi, ez itt Ukrajna, és a Hősök tere a Majdan”. Szerinte ott az történt, hogy  az összes amerikai lókupec a virtigli náci gyilkosok mellé állt a törvényes kormány ellen. „Aztán hazamentek, ettek egy kis hamburgert, és meg voltak róla győződve, hogy ismét valami nagyszerűt cselekedtek.”

Bayer lényegében megfenyegeti a diplomatát

„Ez a lényeg, Goodfriend! Maga kormányellenes tüntetésekre jár Budapesten. Ehhez nincs joga. Ezzel maga túllépte törvényes hatáskörét, és megszegte diplomatastátusából következő kötelességeit. Csomagoljon, és ne takarózzon azzal, hogy a Békemenetekre is ki szokott járni, egyrészt mert ez nyilván hazugság, másrészt pedig ott sincs magának semmi keresnivalója. Remélem, a következő Békemeneten már nem lesz Magyarországon, de ha esetleg mégis, ne merészeljen kilátogatni, mert hátha felismerik.”

Tüntetni lehet, de… 

Bayer ezt követően az ügyvivő figyelmébe ajánlja a Brüsszelből kitiltott Lovas István néhány oldallal későbbi írását arról, miként kell bánni az amerikai diplomatákkal, ha elvetik a sulykot. A publicistának elege lett az ügyvivőből, Amerikából (amelyről korábban azért tévésorozatot forgatott – a szerk.), a provokációkból. Szerinte a kormány ellen lehet tüntetni. „De a vandál állatok terrorjából most elég. Mi az, hogy egybites focihuligánok, kigyúrt, biliárdgolyó agyú „ultrák” együtt verik szét a Fidesz székházát lúdtalpas, kígyóvállú, ultraliberális gennyládákkal? És a rendőrség valami egészen hihetetlen szakszerűségről és türelemről tanúbizonyságot téve nem veri szét ezeket a nyomorultakat…”

A magyarok istene is előkerül, meg…

Bayer kíváncsi rá, hol volt 2006-ban az ügyvivő, amikor az „Elmebeteg Bűnöző fejekre lövetett”. „Most szétverik a kormánypárt székházát, a rendőrség pedig úgy teszi a dolgát, hogy egyetlen gazember sem sérül meg. Akkor hol is van a demokrácia, Goodfriend?” – teszi fel a kérdést, majd jelzi, hogy Magyarországon nem lehet polgárháborút kiprovokálni, de „ha ne adj’ isten mégis, akkor megtanuljátok, mi a magyarok istene”. Ezt ígéri Bayer, meg azt, hogy, ha kell, lesz Békemenet. „Mert az is a demokrácia lényege ám! Bizony, vannak kormánypártiak, akik, ha úgy érzik, elviselhetetlen az a sok disznóság, amit ti műveltek, akkor utcára vonulnak. Mindig békésen, és mindig nagyon sokan. (…) Úgyhogy ha eljön az ideje, ott leszünk ismét. Ellátogatunk majd az amerikai nagykövetséghez is, hogy legyenek jó vágóképek a CNN esti híradójához. És hogy érezzétek ti is a törődést…”

… a rohadt kis pártmunkások is

Bayer egyébként törődik magyar kollégáival is. A Fidesz egykori alapítója, majd sajtófőnöke a Fidesz-székház szétveréséről szóló beszámoló miatt a HVG újságíróit rohadt kis pártmunkásoknak, aljas brezsnyevi pravdásoknak, a 444.hu szerzőit nemes egyszerűséggel idiótáknak nevezi, majd odaveti – egy utóiratban –, hogy „az internetadót azonnal el kell törölni. (…), mert hülyeség. Mert többet visz, mint hoz, és mert nincs semmi értelme. És mert néhány éve még mi is ezt mondtuk. Hát azért”.

Lovas meséje

A Bayer által ajánlott Lovas-cikk egy könnyű esti mese a Magyar Hírlap álláspontjához képest, annak lényege az, hogy egy diplomatát minden további nélkül nem kívánt személyiségnek (persona non grata) lehet nyilvánítani a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező, 1961-es bécsi megállapodás 9. cikkelye értelmében. „A befogadó állam bármikor és döntése megmagyarázása nélkül értesítheti a küldő államot arról, hogy a misszió vagy a kirendeltség diplomáciai testületének bármely tagja persona non grata, vagy a misszió személyzetének bármely tagja nemkívánatos.” Lovas szerint a kérdés már csak az, hogy a magyar kormány tényleg azt hiszi, hogy Goodfriend botrányos magatartásának tűrése megkíméli a várható, de most már létét fenyegető további lépésektől?

Új év, új nagykövet  

Mindeközben a Magyar Hírlapnak interjút adott az “eltanácsolt” ügyvivő, akinek vélhetően elfelejtettek szólni, hogy ugyanabban a lapszámban jelenik meg a beszélgetés vele, amelyben éppen hazaküldi a Széles-féle médiabirodalom. André Goodfriend azt mondta: a szenátus előtt jelenleg több mint ötven függőben lévő nagyköveti kinevezés van, de év vége előtt jöhet az új amerikai nagykövet. Az ülések szüneteltetése a novemberi kongresszusi választásokig tart, nehéz megmondani, hogy amikor újra üléseznek, milyen üggyel kezdenek, és a testület összetétele is átalakulhat. Az ügyvivő a  késlekedés politikai hátterét firtató kérdésre azt válaszolta: ennek semmi köze Magyarországhoz, a probléma számos más országot is érint.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik