Belföld

“Brutális megszorításokra” figyelmeztet az MSZP

Ha annyira dübörög a gazdaság, ha Magyarország valóban jobban teljesít, miért kell már a szappant is megadóztatnia Orbán Viktornak?. Ezt kérdezi az MSZP.

Nem elég, hogy 2012-ben az Orbán-kormány az Európai Unió legmagasabb áfáját vezette be, most termékdíjat is kivet olyan mindennap használatos fogyasztási cikkekre, mint a szappan, a sampon, az öblítő, a mosószer, a kézkrém vagy a dezodor. Ezek a kozmetikumok nem luxustermékek, viszont a családok rezsijének jelentős részét teszi ki a megvásárlásuk – jelentette ki Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) országgyűlési képviselő szombati, fővárosi sajtótájékoztatóján.

Kérdésre válaszolva elmondta: véleménye szerint összességében akár havi tízezer forintos terhet is jelenthetnek az új adószabályok a családoknak, mert az adóemeléseket „megint a magyar családok fogják megfizetni”. A termékdíj akár havi ezer forintos tétel is lehet, a cafetéria két keresővel számolva havi nyolcezer forint lehet, és ebben még nincs benne az internetadó, amelyről minden nap mást mondanak – fejtette ki.

A szocialista politikus kifejtette: jövőre a cafetéria adójának növelése akár négyezer forintot is kivehet egy munkavállaló zsebéből amiatt, hogy annak adómértéke az idei 35,7 százalékról 51,17 százalékra emelkedik. Mint mondta, az összes többi béren kívüli juttatás – így az Erzsébet-utalvány, a Széchenyi-kártya, az iskolakezdési támogatás, az egészségpénztári és az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj, a munkahelyi étkeztetés és a BKV-bérlet – adója is „brutális módon emelkedik”, 51,17 százalékról 65,79 százalékra.

Ha annyira dübörög a gazdaság, ha Magyarország valóban jobban teljesít, miért kell már a szappant is megadóztatnia Orbán Viktornak? – tette fel a kérdést a politikus. Úgy folytatta: a lenyúlás mellett a Fidesz be is csapta a családokat, hiszen a választások előtt megígérték a két gyermeket nevelő családoknak, hogy a családi adókedvezményt ki fogják szélesíteni. Ebből jövőre nem lesz semmi; ezzel mintegy 300 ezer családot csapott be Orbán Viktor és kormánya – zárta szavait a szocialista politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik