Belföld

Habony és a Századvég vezetői tagadják, hogy kitiltották őket az USA-ból

Kitiltas-Amerikabol(210x140).jpg (kitiltás amerikából)
Kitiltas-Amerikabol(210x140).jpg (kitiltás amerikából)

Helyreigazítási kérelmet küldtek szerkesztőségünknek, melyben azt írják: nem felel meg a valóságnak, hogy kitiltották őket az Egyesült Államokból. Közben az USA magyarországi ügyvivője megerősítette, hogy kormányzati tisztségviselőket tiltottak ki korrupciós ügyek miatt.

Két helyreigazítási kérelmet kapott a Hír24 szerkesztősége, miután pénteken megírtuk, hogy lapértesülések szerint a kormánypárthoz közel álló üzletembereket, Vida Ildikót, a magyar adóhatóság elnökét, Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadót és Heim Pétert, a Századvég Gazdaságkutató elnökét kitilthatták az Amerikai Egyesült Államokból. Egy ismert magyar üzletember – név nélkül – nyilatkozott is, elismerte, hogy felfüggesztették belépési engedélyét.

Az írás megjelenése után emailben kért helyreigazítást Habony Árpád jogi képviselője, valamint Keresztesi Péter, a Századvég kommunikációs igazgatója. A két kérelem szövegezése és formázása – az érintettek megnevezését kivéve – teljesen megegyezik és hét perc különbséggel érkezett a Hír24-hez. A kérelmek szerint nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy Habony Árpádot, illetve a Századvég vezetőit kitiltották az Amerikai Egyesült Államokból, ezzel szemben a valóság az, hogy sem Habony Árpádot, sem a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, sem pedig a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezetőit nem tiltották ki az Amerikai Egyesült Államokból.

André Goodfriend, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivője pénteken a HVG.hu-nak megerősítette, hogy kevesebb mint tíz magánszemély beutazási engedélyét megvonták korrupciós ügyek miatt. Neveket nem említett, annyit mondott, hogy kormányzati tisztségviselőkről, minisztériumi tisztségviselőkről, kormányzati emberekről van szó. A korrupciós ügyről sem árult el részleteket, annyit árult el, hogy komoly ügyről van szó, mely amerikai érdekeket sért.

Goodfriend cáfolta a Napi Gazdaságban megjelenteket, miszerint amerikai cégek ellen folyó magyar hatósági vizsgálatok miatt tiltottak ki magyar üzletembereket, azt mondta, semmilyen NAV-vizsgálat nem folyik amerikai cégek ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik