Belföld

Jégkrémgyártásban hazánk az élvonalban[x]

Percenként száznegyven, naponta csaknem 200 ezer, évente pedig mintegy 70 millió liter jégkrémet gyárt hazánk egyik legnagyobb jégkrém üzeme, a döbbenetes mennyiségű finomságból külföldre is jut.

A több ütemben lezajlott fejlesztési program után az Unilever veszprémi jégkrémgyára az egyik legnagyobb lett a régióban, a jéghideg édességekből még Ausztráliába is szállítanak.

Az egykori Veszprém Megyei Tejipari Vállalat részeként működő Panda Jégkrémüzem már a nyolcvanas évek elejétől működött, aki akkor volt gyerek, egészen biztosan emlékszik az ott készült termékekre. A számos munkahelyet biztosító, Veszprém életében is fontosnak számító üzem szerencsére nem jutott a hazai élelmiszeripar más szereplőinek sorsára, és nem szűnt meg. A gyárat az Unilever 1992-ben vásárolta meg, majd jelentős fejlesztésekbe kezdett.
A sorozatos beruházásoknak köszönhetően a nagymúltő veszprémi jégkrémgyár mára valóban impozáns létesítménynek számít. A gyár hasznos alapterülete meghaladja a 10 ezer négyzetmétert, az ilyen üzemekhez elengedhetetlen hűtőház kapacitása 12 ezer paletta. A gyárban valóban nagy mennyiségben folyik a közkedvelt jégkrém előállítása, amelyből minden egyes másodpercben több mint két litert gyártanak. A veszprémi jégkrémüzem éves kapacitása így eléri a hetvenmillió litert. Az üzem modern, de az élő munkának így is nagy szerep jut. A gyár 815 dolgozót foglalkoztat, ezzel a hatvanezres városban kiemelt munkaadónak számít.

A gyárban lezajlott fejlesztéseket az élelmiszerszektor szereplői nemrég saját szemükkel is megtekinthették, ugyanis a jégkrémgyár a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Coop Rally-n bepillantást engedett a termékek előállítási folyamatába. A Veszprémben készülő termékeket – amellett, hogy Magyarországon széles körben forgalmazzák – Európa húsz országába és még Ausztráliába is szállítják – hangzott el COOP üzletlánc által a magyar termékek népszerűsítésért szervezett szakmai programon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik