Belföld

Lemondásra szólították fel az erőszakban érintett HÖK-ösöket

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke minden olyan hallgatói tisztségviselőt azonnali lemondásra utasított, akik a gólyatáborokban történt erőszakos bűncselekmények idején hivatalban voltak vagy bármi közük lehetett a szervezéshez – írja az MTI.

Körösparti Péter HÖOK-elnök levélben fordult Zaránd Péterhez, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi hallgatói önkormányzatának elnökéhez. Azt írta, ha az érintett HÖK-ösök nem mondanak le önként, akkor Zaránd saját jogköreit felhasználva intézkedjen azonnali eltávolításukról.

Körösparti elvárja Zarándtól, hogy kezdeményezze a rektori vezetésnél egy oktatókból és hallgatókból álló független vizsgálóbizottság felállítását, amely az ELTE elmúlt két évben tartott összes gólyatáborának dokumentációját átvizsgálja, illetve lehetőséget biztosít a résztvevők anonim panaszainak fogadására és szükség esetén felelősségre vonási javaslatokat tesz az egyetemi vezetésnek.

Körösparti szerint ha az ügyben nem járnak el a lehető leggyorsabban és legszigorúbban, az az egész magyar felsőoktatás hallgatói mozgalmának komolyságát és hitelességét ássa alá. Ebben az esetben nem tehet mást, mint nyilvánosan is elhatárolódik az ELTE teljes hallgatói önkormányzatától.

Ha az egyetemi HÖK-elnök nem képes a helyzetet a súlyának megfelelően kezelni, akkor az ELTE teljes hallgatói önkormányzatában tisztújító választást kell tartani – jelezte Körösparti.

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának vezetése azonnali vizsgálatot rendelt el és várhatóan büntetőfeljelentést fog tenni – közölte Király Miklós dékán a héten nyilvánosságra került eset kapcsán. Az Indexnek név nélkül nyilatkozott egy egyetemista lány, akit az intézmény tavalyi gólyatáborában erőszakoltak meg.

Fegyelmi eljárások vannak folyamatban az ELTE tanítóképző és jogász gólyatáboraiban idén történtek miatt is. Több esetben a legsúlyosabb büntetés, az egyetemről való kizárás is előfordulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik