Belföld

Olcsón megúsztuk a választásokat

Az NVI tájékoztatása szerint az országgyűlési képviselők áprilisi választásának lebonyolítására 7 milliárd 556 millió forintot fordítottak, ami 1 milliárd 366 millió forinttal kevesebb, mint amennyit terveztek.

A választás költségénél jelentős tétel volt a választási rendszerek informatikai hátterének kiépítése, a helyi, országos egyéni választókerületi és területi választási irodák működésével kapcsolatban felmerült költségek 2 milliárd 327 millió forintot tettek ki, a külképviseleteken szavazás költsége pedig 120 millió forint volt.

A központi kiadásokra – a központi előállítású nyomtatványokra, szavazólapok és szavazási kellékek előállítására, az informatikai eszközök beszerzésére és az informatikai rendszerek fejlesztésére, a postaköltségekre, továbbá a határon túliak levélszavazataira – 5 milliárd 109 millió forintot fordítottak.

Az Európai Parlament magyar tagjainak május 25-ei választása 3 milliárd 886 millió forintba került, ez 1 milliárd 86 millió forinttal kevesebb, mint amennyit előzetesen terveztek.

A helyi szintű kiadások 2 milliárd 166 millió forintot tettek ki, a külképviseleteken szavazókhoz kapcsolódó költség csaknem 64 millió forint volt, míg a központi kiadásokra – ide tartoznak a nyomdai, az informatikai és a postai költségek – 1 milliárd 656 millió forintot fordítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik