Belföld

Kolbászmérgezés: bírság és eltiltás a kistermelőnek

Keksz Zsolt egri kistermelő szarvasgombás pestójától négy ember betegedett meg botulizmusban még júniusban.

Másfélmillió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, kistermelői regisztrációját törölte, és 3 évre eltiltotta a tevékenység gyakorlásától az elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a szarvasgombás pesto okozta botulizmus esetben érintett kistermelőt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel. A járványügyi nyomozás alapján megerősítést nyert, hogy a botulizmus megbetegedésért a kistermelő által gyártott termék tehető felelőssé, a határozat nem jogerős – áll a közleményben.

Azt is megjegyzik ugyanakkor, hogy a megbetegedést okozó termékekkel azonos tételek vizsgálatára – mivel a termékeket elfogyasztották, az érintett tételeket pedig a nyomon követési rendszer hiánya miatt nem lehetett felderíteni – nem volt lehetőség. A megvizsgált más tételekből és egyéb termékkörből származó, összesen 119 késztermék- és 7 fűszer esetében a botulizmusért felelős baktérium, vagy anak toxinja nem volt kimutatható – olvasható a közleményben.

A Nébih közleménye kiemeli: a pesto előállításához használt technológia nem volt megfelelő, mert a botulizmusért felelős Clostridium botulinum (Cl. botulinum) spórák túlélését nem akadályozta meg. A termékek készítéséhez használt konyhai befőző készülék akkreditált laboratóriumi mérései alapján megállapítható, hogy az alkalmazott technológiai eljárás – maximum 95 fok, 120 perc – a Cl. botulinum spórák elpusztítására nem alkalmas, mivel azokat csak 120 fok fölött, magas nyomáson lehet elpusztítani.

A hatósági vizsgálat feltárta, hogy a kistermelő számos, a kistermelőkre vonatkozó élelmiszerbiztonságot garantáló jogszabályt is megszegett. Többek között többször megváltoztatta az élelmiszer előállítás helyszíneit a hatóság tájékoztatása nélkül, a termékeit nem a saját maga által termelt alaptermékekből készítette, nyomon követési rendszert nem működtetett, értékesítési területe meghaladta a jogszabályban előírt kistermelői korlátokat, valamint a termékek megnevezése, jelölése is több ponton hibás volt, amivel megtévesztette a fogyasztókat. 

Keksz Zsolt egri kistermelő június végén még úgy nyilatkozott, hogy bízik abban, hogy nem az ő készítményei okozták a megbetegedéseket, de úgy sejti, vállalkozásának ezzel befellegzett. 

A köznyelvben kolbászmérgezésként ismert botulizmus a legsúlyosabb élelmiszermérgezés, amely halállal is végződhet. A botulizmus betegség tüneteit a Clostridium botulini nevű, spóraképzésre képes, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsereterméke, toxinja okozza. A baktérium ezt a szerves mérget rosszul hőkezelt vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben termeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik