Belföld

Orbán szívügye volt a biciklisek szabad piálása

Hatalmas a zúgolódás a KRESZ módosítása miatt: ezentúl a főutakon is lehet ittasan kerékpározni. A miniszterelnök már három éve elkotyogta a TV2-nek: a "piás biciklisekért" harcol.

Sokakat megdöbbentett, hogy a kormány két hete úgy módosította a KRESZ-t: a kerékpárosokra ezentúl nem vonatkozik az alkoholtilalom, ezentúl akár a főutakon is lehet ittasan biciklizni. Azóta értetlenségüket és aggodalmukat fejezték ki állampolgárok, civil szervezetek, újságírók, valamint a Lánglovagok Egyesület és a Magyar Kerékpárosklub is. Szinte mindenki megjegyzi: fogalmuk sincs, kinek az ötlete volt a rendeletmódosítás és hogyan lehetséges, hogy mindenfajta egyeztetés nélkül átverték azt.

Orbán Viktor ötlete

Pedig nem igényel komolyabb oknyomozó munkát kideríteni: az ötlet személyesen Orbán Viktor szívügye volt. A miniszterelnök még a TV2 Naplójának 2011. november 13-ai riportjában nyilatkozta Dorogi Gabriellának: „Én most éppen a piás biciklisekért harcolok. Valaki azt találta ki még valamikor régebben, ha biciklin az ember iszik, akkor megbüntetik. Szerintem ez a magyar valóság ismeretének teljes hiánya alapján született.” A mondat az alábbi videóban 4:30-nál található.

A Hír24 riportere – egyedüliként – már az ominózus tévéműsor másnapján szembesítette a fideszes képviselőket Orbán mondataival. Kazimir Annamari videójában megszólal többek között Pálffy István, Papcsák Ferenc, Wittner Mária és Pokorni Zoltán is. Akkor még mindannyian ellenezték a miniszterelnök ötletét, nyilván le voltak maradva egy brosúrával…

Az egyeztetések nélkül, erővel átvert KRESZ-módosításnak több körülménye is felháborító. A Kormányzati Információs Központ azzal a blőd indoklással magyarázta az enyhítést: az ittas kerékpárosok csak önmagukra veszélyesek, másokra nem. Teljes képtelenség az a kitétel is, miszerint bár az alkoholfogyasztás engedélyezett, de a kerékpárosnak olyan állapotban kell lennie, hogy még biztonságosan tudjon közlekedni. Ez a gumiszabály a rendőr szubjektív megítélésére bízza a biciklista büntethetőséget a precízen mérhető, véralkohol-alapú korlátozás helyett, számtalan rendőri visszaélésre adva lehetőséget.

 Sajnálat, döbbenet

A Lánglovagok Egyesület szerint „mindenki tisztában van azzal, hogy az alkoholfogyasztás milyen következményekkel jár a reakcióidő és a mozgáskoordináció tekintetében. (..) Az ittas kerékpárosok nem csak önmagukra veszélyesek, egy nem tervezett irányváltoztatás olyan balesetet eredményezhet, melynek más is áldozata lehet.”

A Magyar Kerékpárosklub sajnálatát fejezi ki, hogy a kormány nem vonta be őket a rendeletmódosítás előkészítésébe, és hogy „nem tudni, milyen felmérések és megfontolások támasztották alá döntést”.

A rendeletmódosítás még inkább felháborító annak tükrében, hogy épp néhány hete közölte az Országos Rendőrfőkapitányság: megugrott a részeg biciklisek által okozott balesetek száma. 2013-ban 68 kerékpáros vesztette életét az utakon, közülük 4 esetben volt felelős az alkohol. 2014 első öt hónapjában 39 biciklis halt meg, közülük a balesetet okozó, ittas kerékpárosok száma 13.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Nehéz nem észrevenni Orbán Viktor speciális viszonyát az alkohollal és az alkoholfogyasztókkal. Miközben Európa egyik legszigorúbb drogtörvénye alapján egy füves cigiből már bírósági tárgyalás lehet hazánkban, addig a miniszterelnök folyamatosan gesztusokat tesz az italozók felé. Az előző, „szabadságharcos” ciklusban bevezette az ingyenes házi pálinkafőzést, amelyet bár az Európai Unió elkaszált, a kormánya továbbra is ragaszkodik hozzá. „Ha kell, törvényt is alkotunk a pálinka védelmében” – jelentette ki Hoppál Péter. Ezen túl se szeri, se száma azoknak a közszerepléseknek, ahol Orbán Viktor borozva, pálinkázva mutatkozik a választók előtt, ezekről az Origo készített remek összeállítást. Hazánkban a WHO becslése szerint évente 15 ezer haláleset írható az alkohol számlájára.

Orbán és az alkohol

„Amikor alkoholtól utoljára elhajoltam, annak lassan már egy éve lesz. És már az okára sem emlékszem.” (válasz egy olvasói kérdésre a Blikkben, 2010)

“A szabad ég alatt húzta a banda, s hajnali 4-re 10 fok alá esett a hőmérséklet. Ilyenkor csak a pálinka segít! Megfontolt, tervszerű adagokban.” (a lánya esküvőjéről a Blikkben, 2013)

“Tegnap megittam egy üveg vörösbort, szóval szükségem van egy kávéra” (tárgyalás a GE vezetőivel, Orbán Viktor Facebook oldala, 2014. feb. 18.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik