Közélet

Ittas bringatolásért büntették meg

Lassan minden napra jut egy érdekes kerékpárosbírságról szóló cikk. A rendőrség azzal érvel az ellenőrzéseknél, hogy minden hétre jut két halálos kerékpárosbaleset.

Megugrott a részeg biciklisek által okozott balesetek száma. 2013-ban 68 kerékpáros vesztette életét az utakon és közülük 4 esetben volt felelős az alkohol. 2014 első öt hónapjában 39 biciklis halt meg, közülük a balesetet okozó, ittas kerékpárosok száma 13 – tudta meg a Hír24 az Országos Rendőrfőkapitányságtól (ORFK).

Az idén kiemelt figyelmet kapnak a rendőröktől a biciklisek országszerte. Szerettük volna megtudni, milyen bírságokat szabtak ki eddig, de az ORFK azt válaszolta: nem gyűjt adatokat arról, hogy a szabálysértést milyen járművel követték el, vagyis nincsenek adatok a biciklis büntetésekről. csak annyit közöltek, hogy ellenőrzéskor „fokozott figyelmet fordítanak a kerékpáros esetleges alkoholos befolyásoltságára, a jármű illetve a kerékpáros láthatóságára, a kerékpár műszaki állapotára”.

Alig egy hete a fővárosban, az Andrássy úton prizmarazziát tartottak a rendőrök. Azt ellenőrizték, hogy megvan-e minden bringán a kötelező négy fényvisszaverő.  

Nemrég cigány biciklisek meséltek arról, hogy a hiányzó csengőért 15, a nem megfelelő lámpáért 20 ezer forintot fizetettek vele és 25 ezret azért, mert nem volt egyforma a két gumi.

Az Indexnél ma jelent meg egy rejtett kamerás felvétel a mezőszemerei ellenőrzésekről. Tesztelték a rendőröket, úgy, hogy cigány és nem cigány tekert el előttük ugyanazzal a biciklivel. 

A Sonline is a cigányokra utazó rendőrökről ír mai cikkében. Idéznek például egy esetet egy somogyi faluból, egy férfit azért büntettek 5 ezer forintra, mert a presszóból jövet – egy sör után – tolta a kerékpárját. Itt kell megjegyezzük, egy olvasónkat 30 ezer forintra büntették Budapesten ittas biciklitolásért. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik