Belföld

Besült az új anyakönyvezési rendszer

Az anyakönyvvezetők nem tudták kiállítani a szükséges dokumentumokat, első „munkanapján” ugyanis országosan akadozott, vagy egyáltalán nem működött az új rendszer.

Az anyakönyvvezetők szerdán egész nap kínos pillanatokat éltek át, gyászoló családoktól kellett elnézést kérniük, mert nem tudtak halotti anyakönyvi kivonatot kiállítani. Az informatikai rendszer szerdán hibaüzeneteket írt, és azt is idegen nyelven. A házassági kivonatért érkezőktől is türelmet kértek, és a jövő heti ügyintézést vagy az elektronikus levélírást javasolták – írja a Sonline.hu.

A Haon még csütörtökön is arról számolt be, hogy az országos elektronikus anyakönyvezési rendszer messze nem működik tökéletesen. Az anyakönyvek hiánya miatt késik a temetéssel kapcsolatos hivatalos ügyintézés, és ez – a kegyeleti sérelmeken túl – anyagi plusz terhet is jelent a család számára a holttest tárolásának többletköltsége miatt.

A jelenlegi négyféle – születési, halotti, házassági, bejegyzett élettársi – anyakönyvet júliustól egyetlen, személyhez kötött nyilvántartás váltja fel. Az elektronikus rendszer kiépülésével jelentősen felgyorsul és egyszerűsödik az ügyintézés, hiszen bárhol, bármelyik anyakönyvvezetőnél (külföldön is) le lehet majd kérni az anyakönyvi kivonatokat. A bíróságok közvetlenül is hozzáférhetnek majd a digitális anyakönyvekhez, így az előttük folyó eljárásokban nem kell majd kivonatot csatolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik