Belföld

Mindhalálig életfogytiglan

A KDNP alelnöke úgy látta, komoly eredményeket hozott, hogy a kormány szakított a szocialistákra jellemző megalkuvással, mert nem az viszi előre az országot, hanem az általuk megteremtett harcos és erős érdekképviselet. A kereszténydemokrata politikus szerint a harcosabb retorikára továbbra is szükség lesz, például a földtörvény vagy az Erzsébet-program kérdésében.

A viták egyébként kódoltak a rendszerben, hiszen a szövetségben még 27-en vannak, nem beszélve “a brüsszeli vízfejről” és azokról a hatalmas cégekről, amelyek sokszor lobbiznak a magyar érdekek ellen. Az ellentétek tehát elkerülhetetlenek, ahogyan az is, hogy kiállunk magunkért, de Magyarország az átlagnál még mindig kevesebbet vitázik, csak sok szó esik róla az újságokban – tette hozzá Rétvári Bence.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára azt mondta, a kormány kitart a tényleges életfogytiglani büntetés mellett. Az azt jogellenesnek minősítő strasbourgi emberi jogi bírósági döntés kapcsán Rétvári emlékeztetett rá: a törvény bevezetése előtt az emberek 94 százaléka mondta azt, hogy vannak olyan veszélyes bűnözők, akik nem kerülhetnek vissza a társadalomba.

Ma egyébként körülbelül ötvenen töltik valós életfogytiglani büntetésüket, és őket végképp ki kell vonni abból, hogy törvénytisztelő állampolgárok testi épségét veszélyeztessék. Magyarország éppen ezért ragaszkodik az álláspontjához, és kitart amellett, hogy az emberek 94 százalékának véleményét továbbra is képviselnie kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik