Belföld

MSZP: Orbánnak nem gond a külföldi magánkórház

A szocialisták szerint bebizonyosodott, hogy a kormány az elmúlt négy évben teljesen magára hagyta az egészségügyet.

Az MSZP közleménye szerint a 300 milliárd forintos elvonás miatt mára kivárhatatlan várólisták lettek a műtéteknél, órákig tartó nyomorgások alakultak ki a szakrendeléseken, az orvosok és egészségügyi dolgozók a tarthatatlan állapotok és a megalázó bérek miatt folyamatosan külföldre kényszerülnek. Ezért növekszik az indokolatlan halálesetek száma – írta Korózs Lajos.

A Népjóléti bizottság alelnöke szerint „Orbánnak és a fideszes oligarcháinak persze nem okoz gondot, hogy külföldi magánkórházakban kezeltessék magukat komoly összegekért, ám az Orbánék által kizsebelt emberek erre képtelenek. Ők csak az állami egészségügyben bízhatnak. Ám a csőd szélére állított kórházak, melyeket a kormányzat bedőlni hagy, lassan nem tudják megoldani az ellátást”.

Orbánnak válaszolnia kell: ha minden orvos külföldre megy, a kórházak pedig bezárják kapuikat, ki és hol fog gyógyítani? – tette fel a kérdést pártja nevében Korózs Lajos, aki arra reagált, hogy a Népszabadság azt írta, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) szerint százmilliárd forinttal kellene növelni a kórházak éves keretét, különben azok nem tudnak tovább működni.

Az egyesület elnöke a lapnak azt mondta: az új számviteli törvény szabályai mellett csak úgy maradhatnak talpon az intézmények, ha az átlagos esetért járó, mostani 150 ezer forintot a kormányzat fölemeli 195 ezer forintra. Minden egyéb „kórházmentő pénzügyi segély” szinte felesleges, mert az eladósodást nem állítja meg. Molnár Attila hozzátette: az általuk javasolt kórházi alapdíjakhoz hasonló nagyságrendű emelés kell a járóbeteg-, a rehabilitációs és a krónikus ellátásban is.

A Népszabadság egyébként úgy tudja, az EGVE az ágazat finanszírozásáról szóló közgyűlési állásfoglalását elküldte az egészségügyért felelős államtitkárságnak. Választ még nem kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik