Belföld

A csúcsra emelik Orbán fizetését

Bár a Fidesz első törvénymódosítása azt célozta, hogy a képviselők ne vehessenek fel dupla fizetést, a kormánypozíciót vállaló honatyák most jobban járnak, mint az előző rendszerben. Orbán Viktor fizetése például a 2 milliós bérplafon fölé emelkedne – írja a Blikk.

A kormánypártok korábban épp azt hangoztatták: a dupla fizetések elkerülése érdekében szigorítanak az összeférhetetlenségi szabályokon.

Ennek ellenére Rogán Antal, a Fidesz-frakció újonnan megválasztott vezetőjének javaslata szerint a miniszteri, kormányfői vagy államtitkári posztot betöltő képviselők az eddigi 231 ezer forintos képviselői alapdíj mellé, ezentúl a májustól 747 ezerre nőtt képviselői alapdíjat kapják, amely így félmillióval többet jelent – derül ki a Blikk cikkéből.

Egy miniszter esetében az 1,32 milliós bruttó fizetése helyett 1,85 milliót kaphat. A miniszterelnöki fizetés pedig meghaladja majd a 2 milliós plafont: az 1,5 milliós havi jövedelem mellé további bruttó 747 ezer forintos plusz társul, ez együttesen 2,25 millió forintot jelent.

László Róbert politikai szakértő a Blikknek elmondta, az összeférhetetlenség szigorítása mindenképp indokolt volt, de nem spórolási okokból, hanem mert a képviselői és a polgármesteri feladatok nem láthatók el hatékonyan egyszerre. Ahogy várhatóan a kisebb létszámú parlament sem eredményez érdemi megtakarítást, úgy az összeférhetetlenség szigorításától sem nagyon várható ilyesmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik