Belföld

Bajnai tanulna Orbán leckéjéből, de a 44-ből neki nem jön ki a 67

Hosszú távú építkezés kell ahhoz, hogy visszanyerjék a hitelességüket. A választási vereségben döntő része volt az egyoldalú, manipulatív választási rendszernek, amit a Fidesz magára szabott, de mindenkinek szembesülnie kell a hibáival. Az Együtt-PM vezetője szerint a legnagyobb hiba az volt, hogy nem volt vonzó ajánlatuk, ami miatt a kormányváltást akarók rájuk szavaztak volna. Bajnai azt mondta, ha valaki véget akar vetni a rossz kormányzásnak, amit Orbán Viktor és rezsimje csinál, akkor meg kell érteni, hogy a polgárok mit szeretnének, hitelesebb politikát kell folytatni.

A kérdésre, mikor jött rá, kevés a „csapatos utálat”, azt felelte: a választási eredmény kijózanító volt, a kampányban még azt  remélte, hogy ajánlatuk a választóknak sokkal vonzóbb. Beszélt arról is: három ajánlatot fogalmazott meg visszatértekor: a  kormányváltást, a korszakváltást és a jó kormányzást. Az általuk hirdetett megújulás politikája, a korszakváltás szembekerült az összefogással, amit az orbáni választási rendszer rájuk kényszerített. Sokszor kötöttek kompromisszumot a megújulás kárára, az összefogásért, de ez is kevés volt.

Bajnai történelmietlennek nevezte a kérdést, hogy túlzott volt-e ráírni a miniszterelnök-jelölti szerepet, hiszen volt már magyar miniszterelnök, amit sikeresnek ítélt. Egy gazdasági válságból vezette ki az országot, amely szerinte sok szempontból jobb állapotban volt, amikor átadta Orbán Viktornak, mint most, amikor újabb ciklusát kezdi a kormányfő. Bajnai Gordon a miniszterelnöki ambícióit újra feladná, ha az lenne az ára annak, hogy együtt nyerjenek. A tanulság szerinte az: ha rossz kompromisszumot köt, akkor azt a választói nem fogják elfogadni.

A szövetség vezetője nem érzi úgy, hogy becsapná azokat, akik rá szavaznak az EP-választáson. Akkor csapná őket be, ha nem tenné nyilvánvalóvá még a választások előtt, hogy nem megy Brüsszelbe. Szerinte neki inkább az a dolga, hogy segítse Magyarországot abban, legyen Orbán Viktornak egy hiteles ellenzéke. Bajnai megismételte korábbi kijelentését, miszerint az európai parlamenti kampányban úgy küzd majd, mintha az életéért küzdene. A jó szereplés szerinte azt jelenti, hogy legalább két képviselőt küldhetnének az Európai Parlamentbe.

44 százalék nem 67 százalék

Azért fordultak most a Kúriához a győzteskompenzáció miatt, mert a jogszabályok szerint csak akkor lehet kifogást megfogalmazni a törvénnyel szemben, ha valaki érintetté válik. Ez a jogi helyzet most állt elő. A Fidesz választási törvénye azért igazságtalan, mert a voksok 44 százalékával 67 százalékos többséget biztosít. Ez szerinte rettentően torz rendszer, hiszen a győztesre szavazók voksa kétszer hasznosul. Nem a választás eredményét kérdőjelezik meg. A Fidesz győzelmet aratott, de egy arányos választási rendszerben nem szerezhetett volna kétharmadot.

Bajnai egyébként a hibák közé sorolta azt a struccpolitikát, hogy nem vitatkoztak a Jobbikkal. Az a helyes, ha a választókat egy vitában szembesítik azzal, hogy a Jobbik ígéretei fenntarthatatlanok, Magyarországot államcsődbe, polgárháborúba vinnék, kivezetnék az EU-ból az orosz érdekszférába. Mint mondta: mindig Magyarország érdekeit képviselik majd, de azok az Európai Unióban vannak. Ezeket ha kell, a kormánnyal védik meg, ha kell, a kormány nélkül. Megemlítette, hogy „felfüggesztették” az uniós kifizetéseket Magyarország számára. Tegyük félre ezt az eurokrata blablát, és mondjuk ki, Európában sem bíznak abban, hogy az uniós pénzeket a magyar kormány mögött álló oligarchák nem nyúlják le a magyar polgárok elől. Ez ellen várnak biztosítékot a magyar kormánytól.

Ha bejutnak az Európai Parlamentbe, Jávor Benedek minden bizonnyal a zöld frakcióba ül be, a második helyen kijutó emberük pedig azok közül a frakciók közül fog majd választani, melyek régóta keresik őket és udvarolnak nekik – közölte az Együtt-PM vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik