Belföld

Trafikosok kerültek fel Lázár offshore-os szégyenlistájára

Az államtitkár csapata összeszedte, hogy melyek azok a cégek, amelyek offshore háttérrel nyerhettek el pályázati pénzeket. A listán fent van a trafikügyben elhíresült Szeplast Zrt. is, amely a Continentalos Sánta János sógornőjéé. A cégcsoport vezetői összesen 26 koncessziót nyertek, a trafikos pályázatoknál nem nézték az offshore hátteret.

Mintegy 133 millió forintnyi állami támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség korábbi pályázatain a Szeplast Zrt. – derül ki abból a listából, amelyen az NFÜ pályázatain nyertes offshore hátterű cégeket sorolják fel.

A listát azért készítették, mert Lázár János államtitkár ígéretet tett arra, hogy még a választások előtt megmutatják azokat a cégeket, amelyek offshore háttérrel nyertek el pályázati pénzeket. Azoktól a társaságoktól pedig, amelyek 2012 után jutottak így pénzhez, vissza is követelik az összeget.

A listán fent van a Szeplast Zrt., amely három pályázattal került fel. Egy 2008-as, 107 millióssal, egy 2009-es 24,5 millióssal, továbbá egy 2007-es 1,5 millióssal. A Szeplast Zrt. két magyar tulajdonosa Csíkos Attila és felesége, Csíkosné Bakos Boglárka, nevük a trafikügynél lett országosan ismert. Bakos Boglárka a Continentalos Sánta János feleségének a testvére. Csíkosné 4 trafikot nyert Szegeden, lánya 5-öt Győrben, férje, Csíkos Attila szintén 5-öt Budapesten.

Mint ismert, Sánta János, a Continental dohánycég vezetője, és Lázár János fideszes politikussal együttműködve készítette el a trafiktörvényt, amelynek aztán a Continental lett az egyik legnagyobb nyertese, de Szeplast is jól szerepelt: a cégcsoport vezetői összesen 26 koncessziót nyertek el.

Bár a Szeplast Zrt. rákerült az NFÜ-s listára, a tulajdonosoknak mégsem kell aggódniuk. A 2012 előtti nyerteseknél ugyanis nem lesz retorzió, esetükben ez csak egy afféle szégyenlista, amelynek nem lesz kézzelfogható és érezhető következménye.

Nem volt ilyen szerencsés a Lázárral most épp elég rossz kapcsolatban álló Csányi Sándor, akinek a cége ugyancsak felkerült a listára. A 444.hu szúrta ki, hogy Bonafarm Bábolna Takarmány Kft. 2012-ben nyert 220 132 379 forintot, ezt pedig várhatóan kamatostul vissza kell fizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik