Belföld

Választási vita az egyetemen

A mérnöki kari HÖK egyik képviselőjelöltje biztosítékokat kér a voksolás tisztaságára, a szavazást felügyelő bizottság azonban ezt nem tartotta szükségesnek.

Hallgatói önkormányzati képviselőválasztást tartottak a héten a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. A HÖK-választáson induló Mokka csapat tagjai a voksolás előtt többször is jelezték, biztosítékokat szeretnének a választás tisztaságára, a jelenlegi gyakorlat ugyanis ezt nem garantálja.

Az esetről az Átlátszó Oktatás nevű hírblog számolt be. A Mokka azt kérték, hogy mint megfigyelők részt vehessenek a szavazatszámláláson, egyúttal indítványozták, hogy az EHÖK Választási Bizottságának pecsétje mellett a Mérnöki Kar Dékáni Hivatalának bélyegzője is kerüljön fel a szavazatokat tartalmazó urnára (melyet a felbontásig, illetve a közjegyzői hitelesítésig az EHÖK bélyegzőjével egy helyen, a hallgatói önkormányzat irodájában őriznek).

Gárgyán Lilla, a Mokka csapat egyik tagja úgy nyilatkozott, megoldásokat az alapszabály lehetővé teszi, többletköltséggel nem járnak és csak a választások tisztaságát növelik.

Az EHÖK Felügyelő Bizottsága ugyanakkor úgy látta, ezekre az intézkedésekre nincs szükség. A szavazatszámláláson, annak jegyzőkönyve szerint a közjegyző mellett csak az EHÖK Választási Bizottságának illetve a Felügyelő Bizottság tagjai vettek részt.

Az ügyről, és az érintettek közti nyilatkozatháborúról részletesebben az Átlátszó Oktatás weboldalán olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik