Belföld

Csomagot kapnak a levélben szavazók

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) 168 ezer levélcsomagot küld ki a levélben szavazóknak még a héten, a posta először azokat postázza, amelyeket távolabbi helyekre küldenek – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az NVI elnöke emlékeztetett rá: azok a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok, akik az április 6-ai voksoláson élni szeretnének szavazati jogukkal, akkor szavazhatnak, ha előzetesen felvetetik magukat a levélben szavazók névjegyzékébe.

A választópolgárok eldönthették, hogyan kívánják átvenni az országos listás szavazólapot is tartalmazó levélcsomagot: eddig 168 ezren kérték, hogy levélben küldjék ki nekik, ezeket a küldeményeket az NVI már átadta a Magyar Postának. Összesen 208 ezer levélcsomag készült el.

Azokat a levélcsomagokat, amelyeknek az átvételét személyesen kérték a választópolgárok, már eljuttatták a Külügyminisztériumba, a tárca kiszállítja azokat a követségekre.

Jövő szombat a határidő

A levélcsomagban egy tájékoztatót találnak a választópolgárok, valamint egy azonosító nyilatkozatot, amelyet összevetnek a választópolgárnak a nyilvántartásban szereplő adataival. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilatkozat csak akkor érvényes, ha azt a választó aláírja. A levélcsomag tartalmazza a szavazólapot, valamint a kis borítékot a szavazólapnak, illetve a nagy borítékot a szavazólapot tartalmazó borítéknak és a nyilatkozatnak.

Felhívta a figyelmet arra, a nagy borítékon – újdonságként – biztonsági ragasztócsík van, így abból nem lehet sérülésmentesen szavazatot kivenni vagy beletenni.

A levélben leadott szavazatoknak postán a választást megelőző szombat éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez, de lehetőség van a szavazatot leadni külképviseleten, illetve egyéni választókerületi székhelyen is.

Az NVI-hez beérkezett levélszavazatok feldolgozása március 31-étől kezdődik, ekkor felbontják a külső, szállító borítékot, a nyilatkozat alapján azonosítják a választópolgárt, és amennyiben az a nyilvántartásban szereplő adatokkal van kitöltve, a szavazatot tartalmazó borítékot – felbontás nélkül – félreteszik. Azt ugyanis csak a szavazás lezárultát követően lehet felnyitni.

Ötvenen bontogatják majd a borítékokat

Az NVI arra számít, hogy a körülbelül 200 ezer szavazat fele érkezik postán az NVI-hez, és 25 számítógépen, két műszakban kétszer 25 munkatárs fogja azokat feldolgozni, az adatokat összevetni a nyilvántartásban szereplőkkel.

A szavazás napján este 7 órakor bontják fel a szavazatokat tartalmazó borítékokat, ezt a munkát a tervek szerint 80 munkatárs végzi majd három-négy tagú csoportokban. A szavazatokat négy-öt gépen szkennelik be, majd közlik–a tervek szerint negyedóránként – a levélben szavazás előzetes eredményeit. A végleges eredményt természetesen kézi számlálás után állapítják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik