Belföld

Belvárosi perpatvar egy jobbos könyvesbolt miatt

Erről Kerék-Bárczy Szabolcs a DK elnökségi tagja és Pásztor Tibor szocialista önkormányzati képviselő beszélt pénteki, budapesti sajtótájékoztatójukon. Puskás András alpolgármester a helyszínen azt válaszolta, hogy jogszerűen adható a bérleti-díj kedvezmény.

A főváros 1-es számú választókerületében induló Kerék-Bárczy Szabolcs a könyvesbolt előtt arról beszélt, “a hírek szerint újabb bizonyítéka van annak, hogy a Fidesz, jelesül Rogán Antal és a szélsőjobboldal, az újnáci csoportok (…) együttműködnek egymással”.

A politikus azt mondta, hogy az üzlet ügyvezetője az a Bencsik András, aki “a kormány támogatását így vagy úgy élvező, gyűlöletkeltő Civil Összefogás Fórum (CÖF) oszlopos tagja”. Azt is kijelentette, hogy miközben Rogán Antal kerületi polgármester beszédeket mond az emberi méltóságról szóló rendezvényeken, addig “ismert, hogy korábban stratégiai megállapodás volt érvényben a Fidesz és a Jobbik között”.

Pásztor Tibor elmondta, az önkormányzat tulajdonosi bizottsága azt javasolja, hogy a boltot üzemeltető cég 2013. január 1-től visszamenőlegesen kapjon 15 hónapos bérletidíj-kedvezményt. Hangsúlyozta, hogy a kedvezmény a bérleti díj felét jelentené erre az időszakra és összesen hárommillió forintot tenne ki.

Az indoklást ismertetve arra is kitért, hogy a helyiségbért azért csökkenhetik, mert a Ferenciek terén építkezés zajlik. Felhívta a figyelmet, hogy a Ferenciek tere a térkép szerint 250 méterre van a bolttól. Úgy fogalmazott: ezzel az önkormányzat megsérti saját szabályait.

Hozzátette, a csütörtöki testületi ülésen meg szerette volna kérdezni Rogán Antalt, hogy jóváhagyja-e a javaslatot, de a polgármester nem jelent meg az ülésen.

Az elmondottakat a helyszínen hallgatta végig Puskás András alpolgármester, aki úgy reagált: “nehéz eldönteni, hogy szánalmas vagy komolytalan a Gyurcsány-koalíció” sajtótájékoztatója.

Hangsúlyozta, hogy az üzlethelyiséget 1993-ban adta bérbe az önkormányzat a könyvesboltnak, amikor a kerület élén szabad demokrata polgármester állt. Hozzátette, a Belvárosnak volt MSZP-s polgármestere is, de neki sem volt problémája az üzlettel, mert ő sem mondta fel a bérleti szerződést.

Elmondta, hogy az átmeneti időszakra adható bérletidíj-kedvezményről szóló rendelet szintén 1993 óta van érvényben. A rendelet alapján az elmúlt időszakban hét bérlőnek is kedvezményt adtak, ezek közül hatot Pásztor Tibor is megszavazott – emelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik