Belföld

Ángyán: Orbánékhoz képest Gyurcsányék “kóklerek voltak”

Szerinte az MSZP és a Fidesz a gazdasági maffiahálózat kiszolgálója, csak „délelőttös és délutános műszakban”.

A volt agrárállamtitkár a VS.hu-nak azt mondta: a Fidesz még a választások előtt ki akarja osztani az összes mobilizálható állami földet: „Jobb, ha már mindenki birtokon belül van.” Szerinte a legrosszabb Fejér megyében a helyzet, az ottani a földbérleti rendszer „állatorvosi lova”. „Az összes Magyarországon eddig bérbe adott föld hat százalékát felcsútiak vitték el!” Ángyán József úgy látja: a mostani eljárás nagyon hasonlít a 2010 előtti MSZP-s gyakorlathoz, „inkább csak klientúracsere zajlik. A lényeg nem változott: nagy tőkés társaságokat és magánnagybirtokokat részesítenek előnyben. A retorika más: szavakban a Fidesz azt állítja, hogy inkább a kis- és középvállalkozásokat támogatja. Közben elveszi az egyik nagy tőkeérdekeltségtől, nagygazdaságtól a földet és odaadja egy másik, ugyanilyen nagy gazdasági érdekcsoportnak. És ez a gazdasági háttérhálózat finanszírozza az egész politikai terepet”.

Neki úgy tűnik, az MSZP és a Fidesz körüli két nagy politikai tömörülés ugyanannak a gazdasági maffiahálózatnak a kiszolgáló „délelőttös, délutános műszakja”. Ez látszik az agrártámogatásoknál is: az agrárkasszából legtöbbet kiemelők listájának élén egymást váltogatják az úgynevezett „Fidesz-közeli” és „MSZP-közeli” nagy tőkeérdekeltségek. 2011-ben a Csányi és a Simicska-Nyerges érdekeltségek vezettek, utánuk viszont Leisztinger Tamás következett.  E három érdekkör tízszer annyi forrást szerzett meg az agrár- és vidékfejlesztési kasszából, mint amennyi a 300 ezer tanyán élőnek jutott.

Az oligarchák belakták az államot, és – miként a Transparency International elemzése is leírta – a korrupciónak egy fejlettebb szintje alakult ki: nem „megkenik” a hivatalnokot, hanem döntéshozó pozícióba teszik saját emberüket – mondja. Ángyán József nem hisz az MSZP igazságosabb földosztásában, szerinte csupán „klientúra-visszacsere” történne. Mindkét párt a tőkés nagybirtokot támogatja, majdnem mindegy, hogy melyik kormányoz: magát az államot kellene levenni a háttérmaffiáról.

Ez a társaság ügyesebb, „Gyurcsányék ehhez képest kóklerek voltak”. Ángyán szerint azonban a rezsicsökkentés dacára egyszer eljön az igazság pillanata, „ha a szemek kinyílnak, ha a tisztességes emberek tömegesen rájönnek, hogy mi is történik velük, hogyan mennek tönkre, miközben egy szűk csoport elképesztő vagyonokra tesz szert. Ez hosszú távon tarthatatlan, mert szétszakad a társadalom, ami törvényszerűen robbanáshoz és változáshoz vezet. Ezt példázzák Dél-Amerika társadalmai. Ott is jobban járt volna a szűk zsákmányszerző elit, ha nem olyan mohó, és nem „rágja csontig” az embereket, a családokat és a helyi közösségeket”.

Tüntetés a hortobágyi csoda mellett

Elég volt a szocialisták hangulatkeltéséből a Hortobágyon! – ezzel a mottóval kezdődött félpályás útlezárással járó gazdademonstráció hétfőn Tiszafürednél a 33-as út Debrecen felé vezető oldalán. A szervezők arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a tíz órától tartó akcióban mintegy kétszáz gépjármű és kétszázötven ember vonult fel zászlókkal, transzparensekkel, és még további traktorokat, személygépkocsikat várnak. A várhatóan délután három óráig tartó megmozdulás alatt a forgalmat rendőrök irányítják.

Márkus László, az egyik szervező, a Tiszafüredi Aranykorona Gazdakör elnöke azt mondta: válaszul az elmúlt héten Berettyóújfalunál szervezett demonstrációra ezen a megmozduláson azok a gazdálkodók akarják hallatni a hangjukat, akik a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNP) haszonbérleti pályázatain állataik számára jogszerűen legelőhöz jutottak.

A demonstráció Gőgös Zoltánra, az MSZP országgyűlési képviselőjére van “kihegyezve”, aki azt állította, hogy “hátszéllel” olyanok nyertek a pályázaton, akiknek semmi közük a földhöz – fogalmazott Márkus László. Ezt a valótlanságot visszautasítják mindazon gazdák nevében, akik a magyar termőföld okszerű, természetbarát művelését és védelmét élethivatásuknak tekintik – tette hozzá.

Mint korábban a Népszabadság megírta, a HNP nemrégiben nyilvánosságra került listája hatalmas botrányt kavart. A most nem tüntető gazdáknál kiverte a biztosítékot, hogy vannak olyan nyertesek, akik életvitelszerűen nem a pályázatban megadott lakcímen élnek, így a helyi gazdálkodók elestek a nekik ígért földektől. A csalódott gazdálkodók pénteken tüntettek Berettyóújfalu határában a 42-es főúton. Azóta kiderült az is: a HNP által kiírt pályázaton egy nádudvari cég furcsa módon úgy volt képes mintegy kétszáz hektárt nyerni, hogy csak a szeptember 26-i pályázat kiírás után két héttel, október 10-én jegyezték be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik