Gazdaság

Összesítette a földmutyit Ángyán

ángyán (ángyán)
ángyán (ángyán)

A volt államtitkár szerint a földbérletpályázatok eddigi eredményei több korábbi állítást is megcáfolnak.

Ángyán József friss országos felmérésében 14, általa nagybirtokosoknak, oligarcháknak, szélhámosoknak vagy maffiózóknak, hol pusztán nagy játékosoknak nevezett érdekeltséget derít fel, amelyet összesen 39 pályázó fed le. Összességében ők vitték el eddig a pályázati úton megszerezhető területek 29 százalékát. Valamennyien 300 hektár fölött nyertek a pályázatokon, két érdekeltség pedig 1200 hektár fölött, ami elvben nem is volna lehetséges – írja a Hvg.hu.

Szeptember elsejéig nem egészen 200 ezer hektár terület haszonbérlete talált gazdára. A Nemzeti Földalap és a nemzeti parkok összesen 6561 birtoktestre írtak ki ez idő alatt pályázatot, de mindössze 1582 esetben hirdettek eredményt, együttesen 32 306 hektárra. „Ez alig több mint húsz százalék, ha a feldolgozott pályázatok számát nézzük. Ám ha a meghirdetett földterületek nagyságát vesszük, akkor annak mindössze 16 százalékát ítélték oda. Ezeknek a területeknek nagyjából a fele 3 megyéhez (Fejér, BAZ és Veszprém megye) köthető. Mindez azt jelenti, hogy a nagy falatok még hátra vannak, úgyhogy itt még várható egy-két csörte” – mondja Ángyán.

A birtokméretek alapján az a tendencia figyelhető meg, hogy sokan vannak, akik nagyon keveset nyertek és kevés nyertes vitt el nagy földterületeket. „A sok kicsi és a kevés nagy adja ki a 20 hektár körüli átlagot. A 918 érdekeltség közel fele kevesebb mint 10 hektárt nyert. Az ő művelésükbe a már odaítélt megszerezhető területek összesen 7 százaléka került. Ezzel szemben 67 érdekeltség nyert 100 hektár fölött, 14-en 300 hektár fölött” – mondja Ángyán, aki szerint a kicsik is azért kellettek, hogy meglegyen a jól csengő átlag, és lehessen kiket mutatni a tévében, amikor aláírják a földbérletszerződésüket.

A Vidékfejlesztési Minisztérium egykori államtitkára szerint több más, korábbi állítást is cáfolnak az eredmények. Így például jól látható, hogy nem a családi magángazdaságokat preferálták az elbírálásnál, hanem jelentős területeket kapnak profitorientált tőkés társaságok. Az sem igaz, hogy helybeliek kapták a földet. Ha a józan ész szerint az adott településen élőket tekintjük csak helybélinek, akkor a nyertesek kétharmada külsős.

További részletekért és adatokért kattintson a Hvg.hu-ra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik