Belföld

Vers, farsangi jelmez, természettudomány a Somogyiban

Böjtelő havának első napjaiban a Somogyi-könyvtár könyvbemutatóval várja a versszerető nagyérdeműt, jelmezötletekkel a legkisebbeket és szüleiket, valamint emlékező tárlattal a tudománytörténet iránt érdeklődőket.

 

Megjelent Czilczer Olga új könyve

A közelmúltban jelent meg Czilczer Olga szegedi költő, író legújabb verseskötete, Osztódás címmel. A Napút Kiadó gondozásában napvilágot látott könyv bemutatóját a Somogyi-könyvtár első emeleti zeneszobájában rendezik február 5-én, szerdán délután 4 órától. A szerzővel Keserű Gizella irodalomtörténész beszélget.

Czilczer Olga verseit többek között a Jelenkor, Szegedi Egyetem, Pompeji, Holmi, Liget, Műhely közölte. Tizenegy önálló kötete jelent meg. A próza- és szabadvers mellett elbeszélő és dráma műfajban is alkot. A Magyar Rádió több hangjátékát is bemutatta. Gyermekeknek is írt, Bobó könyve címmel – az ebből készült mesefilmet a Duna Televízió tűzte műsorára.

Gyártsunk farsangi jelmezt

Farsangi jelmezek készítéséhez kínál ötleteket februárban a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárának könyvkiemelése. A „báli szezonban” ajánlott könyvek és folyóiratok álarcok, jelmezek tervezéséhez és összeállításához nyújtanak gyakorlati segítséget. A könyvkiemelés 2014. február 3-tól 28-ig segíti a kicsiket és szüleiket a megfelelő farsangi jelmez kitalálásában.

Egy kis természetrajz

200 éve hunyt el Mitterpacher Lajos (1734-1814) természettudós, természetrajz-, mezőgazdaságtan- és technológiaprofesszor, az első magyarországi agrártudományi tanszék, az „oeconomica ruralis” vezetője. Alakját és szakirodalmi munkásságát február 6-tól a Somogyi-könyvtár alapítványi gyűjteményének anyagából rendezett kiállítás mutatja be. A tárlat 2014. március 5-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár harmadik emeletén.

160 éves a Vasárnapi Újság

Magyarországon korábban egyetlen lap sem vonzott akkora olvasóközönséget, mint a Vasárnapi Újság, amelynek első száma 160 éve, 1854. március 5-én jelent meg. Az évfordulóról az „Egy kis ismeretterjesztő akadémiává nőtte ki magát…” című kiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár.

A hetilap sokféle témájú, gazdagon illusztrált közleményeivel a legszélesebb rétegekhez juttatta el közérthető formában kora tudományának eredményeit. A szakírók között találjuk Pauler Gyula, Rómer Flóris, Vámbéry Ármin nevét. A természettudományi, műszaki és civilizációs újdonságok cikkgyűjteménye ma már igazi kuriózum. A kiállítás látogatói március 19-ig a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében gyönyörködhetnek a neves hazai grafikusok illusztrációiban, és az 1884-től fotográfiákat is közlő lapszámokban.

Vetélkedő középiskolásoknak

A Holokauszt Emlékközpont, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola, a Raoul Wallenberg Egyesület „Régen volt? Hol is volt?” címmel országos felmenő rendszerű vetélkedőt hirdet a Holokauszt Emlékév alkalmával a magyarországi és határon túli középfokú intézmények diákjai számára.  A 2014-ben már ötödik esztendeje megrendezett több fordulós, nemes viadal célja a történelmi ismeretek elmélyítése, az embermentő emlékhelyek megismerése és Raoul Wallenberg sorsán keresztül a példaképállítás. A vetélkedőre 4 fős középiskolai csapatok jelentkezhetnek felkészítő tanáraikkal.

A középdöntőkre régiónként, az ország nagyvárosaiban, Debrecenben, Győrött, Kaposváron, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Szolnokon, Tatabányán, Vácott kerül sor, 2014. március 17-27. között. Szegeden a területi döntőt 2014. március 27-én a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban rendezik meg a Szegedi Zsidó Hitközség és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik