Belföld

Lázár: Tessék emelni a vérnyomáscsökkentőt!

Az államtitkár Apátfalván tartott fórumot, ahol Varga Péter, az összefogás jelöltje a polgármester. Idegörlő hónapokra figyelmeztetett.

Lázár János az uniós források Apátfalvára kerüléséről, a település következő négy évéről tartott fórumot csütörtökön este. Az államtitkár zömében már körbejárta új választókörzetének településeit, ez azonban különösen érdekesnek ígérkezett, lévén itt Varga Péter, Lázár baloldali ellenfele, az MSZP megyei elnökhelyettese a polgármester.

Elmaradt a nagy riposzt

Akik azt gondolták, olyat látnak mikor Vasember látogat Gotham Citybe, azoknak csalódniuk kellett. Kellő, sőt már túlzott tisztelettel is beszélt egymásról a két politikus. Lázár elmondta, örül a találkozásnak, majd átadta a kormány adósságátvállalásának dokumentumait a település első emberének. Már az elején kiemelte, politikai szócsatára nem készült, arra majd a következő látogatásakor kerül sor, nagyjából egy hónap múlva.

Kiemelte, áprilisi megválasztása esetén az apátfalviak számíthatnak a segítségére, de ha véletlenül Varga nyerne, kérte, ő is hasonló jó szándékkal viseltessen a hódmezővásárhelyiek felé. Egyébként az idegrendszerre terhelő hónapok jönnek a választásokig, aki vérnyomáscsökkentőt szed, emelje meg az adagot. A fórumon jelen volt még Mágori Józsefné, a térség jelenlegi képviselője, de ő még annyit sem beszélt mint Varga.

Apátfalva jövője azért politika is

A település jövőjét illetően elmondta, az egykori Vásárhely – Temesvár tengely között a településnek lenne keresnivalója, de egyelőre nem sok esély van Románia schengeni csatlakozására. Az unió külön forrást – 60 milliárdot – biztosít a térség határ menti településeinek, így abból jutni fog Apátfalvának is.

Hangsúlyozta, az uniós források nélkül nem fejlődhetett volna ilyen szépen a falu, nem lett volna csatornázás sem. Lázár rámutatott, azok a települések, ahol sok a balhé, vitáznak a képviselők, a fejlődés is rendre elmarad.

Apátfalvának kitörési pont lehet az M43 és a hagyományokkal bíró mezőgazdaság. Előbbi egy éven belül elkészül a határig, de mivel a román fél még nem építette meg a folytatást, ott ennek vége szakad. Egy ideiglenes elkerülőt kell építeni Nagylak mellett, hogy ne a településre tereljék a pályán érkező, átkelni készülő rengeteg járművet. Lázár azt is megígérte, megerősítik azt az utat, ami az M43-asra viszi fel Apátfalva forgalmát.

Mi az igazságosabb

A fórumon kritizáló kérdést kapott az államtitkár a 16 százalékos szja-val kapcsolatban, a kérdező azt igazságtalannak tartja. Az államtitkár elmondta, valóban volt vita annak elfogadásakor, de előtte egymillióan alanyi mentesek voltak. Most jelenleg 4 millióan dolgoznak, így annyian is fizetnek, csökkentett szja-t, tehát hozzájárulnak a közüzemhez. A véleménye az, és saját példáját is felhozta, a magasabb jövedelműek más módon vegyék ki részüket a közterhekből. Azt nem tartja igazságosnak, hogy a jobb módúak is ugyanannyit fizetnek például az óvodai étkeztetésért vagy más szociális szolgáltatásért, mint az, akinek csak nettő 100 ezer a fizetése.

A fórum végén, nem minden hátsó szándék nélkül Varga Péter polgármester egy Apátfalva és környékét bemutató könyvet ajándékozott Lázárnak, hadd ismerkedjen a környékkel címszóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik