Belföld

Horthy-szoborért palástvesztés?

Csütörtökön tárgyalja ifjabb Hegedűs Loránt lelkész ügyét a Református Egyház bírósága - tudta meg az atv.hu.

Mint korábban a Hír24 is beszámolt róla, az egyház jogtanácsosa hivatalvesztést indítványozott a szoboravatás főszervezője, ifjabb Hegedűs Lóránt ellen. Korában úgy tűnt, még vizsgálat sem lesz, most viszont az sem kizárt, hogy akár már csütörtökön ítéletet hirdetnek.

A nemzetközi sajtó is felfigyelt a novemberi Horthy-szoboravatásra: amelyen ott volt ifjabb Hegedűs felesége, aki egyben a parlament jegyzője is. A szoboravatással szemben jelentős tiltakozás bontakozott ki a helyszínen, az antifasiszta ellentüntetők többször annyian voltak a Szabadság téren, mint a horthysták a téren álló református templomban.

Az atv.hu úgy értesült, ifjabb Hegedűs személyesen nem megy el a tárgyalásra, de az elképzelhető, hogy szimpatizánsai közül megjelennek néhányan. Közben Facebook-oldalán Hegedűs Lorántné azt kérte, hogy azon kedves testvéreik, „akik imádságos szívvel” együtt akarnak lenni velük a tárgyalás ideje alatt, 12 órára menjenek a Hazatérés Templomához.

“Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?” – írta a Jobbik képviselője. A választ saját egyháza adhatja meg, hiszen a református zsinat már 15 éve kimondta, hogy tilos a templomokban politizálni.

Ifj. Hegedűs Loránt református lelkész korábban közölte: mindenkit feljelent, a Magyar Református Egyház honlapját is, ha pártrendezvényként állítja be a Horthy-szobor felavatását. Úgy vélte, a rágalom teljesen képtelen, hiszen ezen az alapon minden istentisztelet, egyházi esemény pártrendezvénynek minősülne, ahol pártpolitikus felszólal.

Mint írta, egy egyházi rendezvény, istentisztelet attól nem válik párteseménnyé, hogy azt kik teszik közzé, főként, ha a közzététel nem a rendező egyházközség vagy bármely más egyházi intézmény kérésére történt. Úgy vélte, hogy ha egy párt istentiszteletre hívja tagjait, azért az egyház részéről csak köszönet illeti a pártot és nem számonkérés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik