Belföld

Újra akcióban a „Nemzet Rozmárja”

Szombaton Dunakeszinél ússza át a folyót Schirilla György.

A hírt saját közösségi oldalán jelentette be, de a program népszerűsítésébe a Dunakeszi programiroda is bekapcsolódott. Egy korábbi bejegyzéséből azt is megtudhatjuk, hogy az utóbbi évek hagyományait folytatva idén télen sem ez lesz az első és egyetlen mártózása a jeges vízben. Már megtette ezt a Dunában Halászinál és a Balatonban is Siófoknál. A borsodi Irány TV honlapján pedig az olvasható, hogy múlt szombaton a sárospataki várral szemben meghódította a Bodrogot is. Amúgy a facebookon saját magát tisztelte meg még évekkel ezelőtt a Nemzet Rozmárja és Jógaoktatója megtisztelő titulusokkal.

Id. Schirilla György szupermaratonista, hosszútávfutó és kerékpárversenyző volt. 1957-től kezdve 37 éven keresztül évente legalább egyszer átúszta a jeges Dunát. 1967-ben 32 nap alatt futotta le a Budapest és Moszkva közötti 2216 kilométeres távot.

Ifj. Schirilla György természetgyógyász, egész életét az egészséges életmód népszerűsítésének és a sportnak szenteli. Édesapja halála után úgy döntött, hogy folytatja a téli úszás hagyományát. Emellett minden évben több száz kilométert fut, hogy felhívja a figyelmet a beteg gyermekek gyógyításának fontosságára.

Baráti invitálás

Szeretettel hívok minden érdeklődőt február 1-jén szombaton 14 órára a Dunakeszi Révhez, ahol megint megmártózom a valószínűleg fagyos Dunában. Várhatóan 14:30-kor visz át egy motorcsónak a Szürkő-sziget közelébe, partra érkezésem 15 óra magasságában várható a dunakeszi oldalon. Az úszás előtt 14 órától bárki részt vehet a bemelegítésben is, mivel előtte futni fogok. Puszi mindenkinek Schirilla Gyuri” – ezzel a szöveggel invitálja a szurkolókat az eseményre. Tavaly ugyanitt több mint ezren várták a vízparton és a szervezők most is tömegre számítanak.

A folytatásról még nem találtunk híreket, de ahogy hűl a folyók és tavak vizének hőmérséklete, ifjabb Schirilla kedve úgy nő a jeges mártózáshoz, úgyhogy minden bizonnyal lesz még néhány vízbe merülése tavaszig.

Hatvan évesen abbahagyja

Amikor január közepén az alig négy fokos Mosoni-Dunában úszott Halászinál – amit egyáltalán nem mellékesen kifejezetten kellemesnek érzett, a levegőt pedig nyáriasnak találta -, akkor elárulta a Kisalföld munkatársának, hogy hat év múlva, hatvan éves korában végleg felhagy a téli sportoknak ezzel az egyedi változatával.

Fotó: MTI/Kollányi Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik