Belföld

LMP: Orbán minden magyar emberen átgázolt

LMP-tüntetés a paksi bővítés ellen  (paks, lmp, szél bernadett)
LMP-tüntetés a paksi bővítés ellen  (paks, lmp, szél bernadett)

Az LMP társelnöke közölte: az atomstop kérdése régóta téma, de ezt nem sikerült átvinni a társadalmon, vagy beszélni róla a parlamentben. Szerinte a demonstráció célja kiállni azért, hogy Orbán Viktor “nem űzhet csúfot az országból”. Beleszólást követelnek a döntésekbe, amelyek nemcsak a ma élőket érintik, hanem gyermekeiket és unokáikat is.

Szél Bernadett azt mondta: az LMP számára döntő, hogy milyen lesz Magyarország energiapolitikai rendszere. Hozzátette: a XXI. században nem lehet egyszerre két úton járni, a nukleáris és a zöld energia nem tud egymás mellett békében fejlődni.
Hangsúlyozta: az LMP minden eszközzel harcol a paksi bővítés ügyében, már megpróbálták kikérni az iratokat, és továbbra is küzdenek azért, hogy a parlament vitanapot tartson az ügyben.

A rendezvény vendége volt Mathias Köchl osztrák zöld párti parlamenti képviselő, aki arról beszélt: az embereknek meg kell adni a lehetőséget, hogy szabadon dönthessenek, milyen energiát akarnak. Ez nem szabad, hogy csupán szakpolitikai kérdés legyen, amiről zárt ajtók mögött döntenek. A megújuló energia mellett felszólaló osztrák politikus azt is hangsúlyozta, hogy habár korábban Ausztriában is épült atomerőmű, de egy népszavazás után azt sosem üzemelték be.

A rendezvényen körülbelül 100-200-an gyűltek össze, többen fáklyákat, illetve táblákat tartottak. A táblákon “Magyarország eladva és eladósítva”, valamint “Nem leszünk orosz atomgyarmat!” feliratok voltak olvashatóak.

A paksi bővítés miatt John Lukacs is megszólalt. A történészprofesszor a paksi orosz–magyar megállapodást nem hagyhatta szó nélkül, kötelességének tartotta figyelmeztetni a kormányfőt, hogy választóvonalhoz érkezett. Lukacs nemigen ért egyet azokkal, akik a paksi megállapodás gazdasági következményeiről beszélnek, spekulálnak. Szerinte ez lényegtelen. “A kutya farka alá való. Egy ország lényege, sorsa, jelleme nem gazdasági részlet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik