Belföld

Eladták a Népszabadságot, a Világgazdaságot és a Nemzeti Sportot

népszabadság (népszabadság)
népszabadság (népszabadság)

A Vienna Capital Partners (VCP) megállapodott a Ringierrel és az Axel Springerrel a jelentős médiaportfólió megételéről.

A VCP a nyolc megyei napilap mellett megveszi a Nemzeti Sportot, a Népszabadságot, a Világgazdaságot és számos magazint. A bécsi cégé lehet többek között a hot!, a Lakáskultúra, a Fanny, valamint az ország egyik vezető gasztroportálja, a mindmegette.hu is. A tranzakció az illetékes hatóságok jóváhagyása után jöhet létre – tudatta a Capital Communications.

A VCP jövőbeli magyar médiavállalatának alapját az Axel Springer-től és a Ringier-től érkező mintegy 700 munkavállaló, a naponta összesen több mint 230 ezer példányban értékesített napilapok, magazinok és online termékek, Magyarország legnagyobb napilapnyomdája és egy országos előfizetés-terjesztő vállalat alkotják.

„Az a kifejezett tervem, hogy az Axel Springer és a Ringier Magyarország jelenlegi részeiből összeálló vállalatot még hatékonyabbá, érdekesebbé és nyereségesebbé tegyem. A csapatom és én megbízzuk a magyar menedzsmentet azzal, hogy invesztáljon az újságírásba” – mondta Heinrich Pecina, a VCP alapítója és Senior Partnere. Ő évtizedek óta a magyar piac aktív szereplője.

Mihók marad

A Ringier és VCP megállapodásának értelmében a Ringier Magyarország jelenlegi ügyvezető igazgatója, Mihók Attila vezeti majd a VCP új médiavállalatát.

A balliberális irányultságú politikai napilapnak, a Népszabadságnak tiszteletet parancsoló hagyományai vannak, amelyre építeni lehet – nyomtatott és digitális formában is. A VCP ezt a Népszabadság kisebbségi tulajdonosaival, elsősorban a Szabad Sajtó Alapítvánnyal együttműködve szándékszik tenni.

Az idén már 111 éves múltra visszatekintő vezető magyar online és nyomtatott sportkiadvány, a Nemzeti Sport a portfólió magját adja, amelynél további digitális fejlesztések várhatók.

Dől a pénz

A VCP-nek szándékában áll jelentős erőforrásokat fektetni a nyolc megyei napilap fejlesztésébe, az országos vasárnapi lap, a Vasárnap Reggel és olyan fontos magazinok mint a hot!, Fanny vagy Lakáskultúra jövőjébe.

„A VCP jelentős összeget fektet ebbe az üzletbe és minden erőnkkel azon leszünk, hogy tovább erősítsük  a politikailag és üzletileg független újságírást Magyarországon és egy hosszútávon is sikeres, dinamikus magyar médiavállalatot hozzunk létre” – mondta Heinrich Pecina.

Az akvizíció a médiahatóság és a versenyhivatal jóváhagyása után, 2014. második negyedévében zárulhat le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik