Belföld

Fehér és nem verik

Titka és lelke van a halasi csipkének, melyet szerdán Vásárhelyen is ismét megmutatnak a nagyközönségnek.

24 hatalmas bekeretezett tablón és fakereteken érkeztek Vásárhelyre a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba a világhírű halasi csipkék. A tárlatot kedden délután rendezték be. Magyarország déli részén elterülő kisvárosban, Hódmezővásárhely testvérvárosában, Kiskunhalason – egyedül az országban és a világon – több mint 110 éves hagyománya van a csipke varrásának, mondta el Kitili Zsuzsanna, a kiskunhalasi Csipkeház igazgatója.

A halasi csipke az ország ötödikként számba vett Hungarikuma, immáron 2003 óta. A igazi halasi csipkét nem verik, hanem varrják igen finom fehér fonalból. A csipkevarrás, túl azon hogy ősi, igen titkos mesterség is, mindössze 9 asszony dolgozik a technikával Kiskunhalason.

A világhírű halasi csipkéről, a világkiállítások többszörös nagydíjas iparművészeti remekéről nyílik kiállítás sok év után ismét január 22-én, a Magyar Kultúra Napján Hódmezővásárhelyen a BFMK-ban. Szerdán 11 órakor a megnyitón köszöntőt mond Mádl Dalma, a néhai köztársasági elnök özvegye, a halasi csipke jubileumi évének fővédnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik