Belföld

Paks miatt megy az utcára az LMP

paks(960x640)(1).jpg (paks)
paks(960x640)(1).jpg (paks)

Tüntetést hirdet jövő szombatra az LMP a paksi erőműbővítésről szóló orosz-magyar megállapodás miatt - közölte az ellenzéki párt vasárnap.

“Az LMP utcai demonstrációt hirdet amiatt, hogy Orbán Viktor kormánya titokban, a magyar emberek feje fölött kötött megállapodást az oroszokkal a paksi bővítésről” – írta Szél Bernadett, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s alelnöke a közleményben.

Az LMP – mint olvasható – minden lehetséges módon tiltakozik a paksi bővítésről szóló megállapodás ellen. A budapesti demonstráció pontos helyszínéről a párt a következő napokban ad tájékoztatást, amikor “már biztos lesz, hogy azt semmilyen eszközzel nem lehet megakadályozni”.

“Hazudoznak” a magyar embereknek

A párt felháborítónak tartja, hogy az oroszokkal kötött egyezség tartalmát Moszkva, az Orbán-kormány és részben az Európai Unió is ismeri, csak épp a magyar embereknek “hazudoznak, előttünk titkolóznak”. Eközben az Orbán-kormány egy olyan, a szocialistákkal közösen elfogadott határozatra hivatkozik, amely csak az előkészítésre ad felhatalmazást, a megállapodásra nem – írta Szél Bernadett.

“A zöldpárt számára elfogadhatatlan, hogy a következő száz évünket meghatározó megállapodást széleskörű vita nem előzte meg, és a kormány úgy akar belevágni a bővítésbe, hogy a lehetséges alternatívákat nem vizsgálta meg” – áll a közleményben.

A megállapodás “eladósítja az országot és kiszolgáltatottá teszi a birodalmi törekvéseit hangoztató, és energiapolitikájával meg is valósító Oroszországnak, ezért az LMP minden eszközzel igyekszik azt megakadályozni” – olvasható a közleményben.

Moszkvában január 14-én Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik