Belföld

Bokros: Vagyunk mi olyan súlyosak, mint Fodorék

Csak az ő pártja maradt ki a kínkeserves ellenzéki összeborulásból. Miért? Villáminterjú a Modern Magyarországért Mozgalom elnökével.

Kimaradtak a nagy ellenzéki összefogásból, pedig oda még Fodor Gábor is befért. Végleg elment a MoMa hajója.

Egyrészt nem az ellenzék pártjai fogtak össze, hanem csupán a baloldali ellenzék pártjai. Másrészt nem föltétlenül ment el a hajó, hiszen az összefogás nem arról szól, melyik veréb a fa melyik ágára üljön, hanem arról, mi a program.

Miből gondolja, hogy akar még bárki is egyezkedni önökkel?

Tőlük kérdezze, akarnak-e egyezkedni velünk.


Fotók: Neményi Márton

Ha akarnának, kedden ön is ott állt volna hatodikként a molinók előtt szomorkodó Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Fodor és Jávor Benedek mellett.

Mégis kaptunk megkereséseket.

Egyedül Gyurcsány szerette volna, ha Fodor és Kuncze mellett ön is a közös listára kerül, de a többiek torpedózták az ötletet.

Kétségtelen: ha minden így marad, valószínűleg nem leszünk az együttműködés részesei. Hogy ez miért így történt, arról csak találgatni tudnék.

Beszélt ez ügyben Mesterházyval vagy Bajnaival?

Nem. Hiszen egyikünk sem válaszolt a decemberben a Modern Magyarországért Mozgalom nevében küldött levelünkre és videóüzenetünkre.

Ez bizony illetlenség.

Igen.

Minek tudja be?

Fogalmam sincs, miért viselkedtek így.

Tán nem ítélték kellően fajsúlyosnak a MoMá-t. Vagy túl nagy pakk lett volna Gyurcsány mellé a Bokros-csomagos imidzst is a vállukra venni.

Vagyunk mi olyan súlyosak, mint Fodorék.

Egyéniben próbálnak jelölteket indítani?

Hűen az október huszonharmadikai színpadon tett ígéretemhez, nem indulunk a parlamenti választásokon. Ahogy akkor is mondtam: óriási felelősséget vesz magára, aki külön indul, épp úgy, mint aki kizár másokat az együttműködésből. Úgy tetszik, a második verzió lett a befutó.

Marad önnek utolsó szalmaszálként az EP-választás.

Ott biztosan starthoz állunk. Eldöntöttük.

Kimaradtak az ellenzéki összefogásból, azért ez szégyen, mégis lát rá esélyt, hogy az országgyűlési után pár héttel, az EP-választásokon összedolgozzanak?

A legkevésbé sem szégyen, hogy kimaradtunk. Ha ők szigorúan baloldali összefogásban gondolkodtak, abban nincs helye a mi józan konzervatív pártunknak. És azzal sem tudunk mit kezdeni, ha úgy ítélik meg, hogy nem hozunk a konyhára, hanem viszünk. A politikában egyébként sincs se sértődés, se szerelem. Itt érdekek vannak. Meggyőződésem, hogy a MoMa erősítené az összefogást. Pozíciókat eddig sem kértünk, az viszont világos számunkra, hogy az országra óriási pusztítást hozó Fidesz-kormányzást megelégelő, nem baloldali, normális opnzervatív szavazókat mi be tudnánk vonzani.

A MoMára aligha a „normális konzervatívok” szavaznának, sokkal inkább a Bokros-fanok és a már emlegetett csomag istenítői. MoMa egyenlő Bokros.

Tévedés. Pusztai Erzsébet széles körben ismert, és egyre inkább Kajdi József is.

Mit javasol, kire szavazzanak a bokrosisták az országgyűlési választáson?

Akkor tudjuk támogatni az összefogást, ha kiszélesül demokratikus ellenzéki összefogássá.

Na de esze ágában nincs tovább szélesülni.

Fontos lenne, hogy a szövetség határozottan kifejezze abbéli szándékát, hogy helyreálljon az alkotmányos jogállam.

Kifejezi.

Ezt még nem hallottuk igazából. És az is fontos lenne, hogy a kormányzás központi elemévé emeljék a tisztességes versenyt lehetővé tevő új választási rendszer megalkotását. Hiszen ez a mostani kínlódás, az egymástól teljesen eltérő világnézetet valló pártok egy akolba szorítása a fideszes választási törvény következménye.

Nem tűnik teljesíthetetlennek. Ha ezt a kettőt kimondják, ön balra szavazásra buzdít?

Persze.

Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Fodor, Szabó Tímea – a lista első öt szereplője. Mindannyiuk esetében átvitte volna az ön “normális konzervatív” lelke, hogy közös plakáton mutatkozzanak?

A Modern Magyarországért Mozgalom nem támasztott személyi követelményeket.

Szóval? Átvitte volna?

Át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik