Belföld

Érdekházasság magas élvezeti értékkel

Orbán aláírta, hogy az oroszok bővíthetik Paksot. Két ezerkétszáz megawattos blokk épül, harminc évnyi hitelből. Lázár János szerint ez az elmúlt évtized legjobb üzlete.

Aláírták. Igaznak bizonyult egy szombati lapértesülés, miszerint Orbán Viktor a paksi atomerőmű bővítéséről szóló kormányközi megállapodást szentesíteni röpül Moszkvába. Papíron a szignó, a megbízást az orosz Roszatom kapja.

Az esemény hátteréről közvetlenül a moszkvai sajtótájékoztató után Budapesten Lázár János, az illetékes magyar munkabizottság vezetője beszélt.

Mint köztudott, a jelenlegi paksi blokkok 2037-ig működhetnek, de már 2032-től csökken a teljesítményük, mközben folyamatosan nő Magyarország energiaigénye. Az éves szükséglet harminc százalékát már most külföldről szerzi be hazánk; Paks a szükséglet negyven százalékát biztosítja. A jelenlegi négy blokk nélkül – kormányzati számítás szerint – “húsz-harminc-negyven százalékkal lenne drágább a villamos áram”.

Magyar marad az atom

Na de a lényeg: tender nélkül, Brüsszel jóváhagyásával, harminc évre szóló orosz állami hitelből, úgy 10-12 milliárd euróból a jelenlegi 2000 megawatt mellé két, egyenként 1200 megawatt kapacitású blokk épül, s lép üzembe 2023-tól. Így Paks akár az ország energiaszükségletének ötvenöt százalékát is biztosíthatja majd.

A hitelről Lázár János a következőképpen fogamazott: “Ilyen futamidővel, ilyen kondíciókkal ez az elmúlt évtized legjobb üzlete.”

A beruházás nyolcvan százalékára az orosz hitel a fedezet, a maradák húsz százalékot a magyar költségvetés állja. Utóbbira Lázár azt mondja: “Nekünk kell a végén betenni a pénzt.”

Néhány egyéb külhoni atomerőmű-beruházással ellentétben Paks a bővítés után is teljes egészében magyar tulajdonban marad.

A magyar kormány a GDP 1 százalékos növekedését és tízezer új munkahelyet remél a gigaberuházástól, valamint úgy véli, a 10-12 milliárd euró 40 százalékát idehaza költik majd el.

Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Az új blokkok tervezett élettartama hatvan  év. Eldőlt, hogy a fűtőelemeket az első húsz évben biztosan az oroszoktól vesszük, és a Roszatom kötelessége elszállítani azokat. A szerződés hosszabbítható, de csak abban az esetben, ha az orosz cég vállalja a kiégett elemek további elhelyezését is.

Az előkészítő munkát magyar részről Lázár János koordinálta. Ahogy ő maga fogalmazott: “A balhét nekem kell elvinnem.” A hektikus magyar-orosz viszonyról újságírtói kérdésre Lázár ezt mondta: “Egyre jobban működő érdekházasság, ami egyre magasabb élvezetet jelent mindenkinek.”

Felelőtlenség

Korábban több ellenzéki párt is tiltakozott a tervezett aláírás ellen. A szocialisták szerint a kötelezvény “hosszú távon kötött pályára helyezhetné a magyar energiapolitikát”. Közleményében Józsa István úgy fogalmaz, “nem volt valós társadalmi egyeztetés, szakmai vita és országgyűlési döntés, nem ismertek a tervezett beruházás fő paraméterei, költségei, a környezetre és a nemzetgazdaságra gyakorolt hatásai”. Józsa szerint, ha “Orbán valóban országgyűlési felhatalmazás nélkül vállal kötelezettséget, az felelőtlenség”.

Az LMP-től Széll Bernadett az “atomos”. A politikus “emlékezteti” Orbán Viktort, hogy “nincs semmiféle felhatalmazása arra, hogy bármilyen módon megállapodjon a paksi bővítéssel kapcsolatban… ha felhatalmazás és nemzetközi tender nélkül megállapodik az oroszokkal, a korábbinál is veszélyesebb vizekre evez, hiszen hazánk függetlenségét komolyan veszélyeztető lépést tesz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik