Belföld

“Filléreket” adtak az MDF-székházért

mdf (mdf)
mdf (mdf)

December végén 70 millió forintért elárverezték a Szilágyi Erzsébet fasori egykori MDF-székházat.

A párt jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) vezetője szerint azonban nem kell kiköltözniük, mert bíróságon támadták meg a végrehajtást, és vitatják a milliós tartozások jogosságát is – olvasható az Origo internetes híroldal hétfői cikkében.

A hírportál felidézte, azért hirdették meg 140 millió forintos kikiáltási áron tavaly októberben a II. kerületi egykori MDF-székházat, mert több hitelezője végrehajtást kezdeményezett a JESZ ellen. A végrehajtást kérő tizenhat cég, illetve magánember között van a 383 millió forintot követelő Magyar Fejlesztési Bank, a 45 millió forintot követelő Epamedia Hungary médiaügynökség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Shell, a zalaegerszegi önkormányzat, a szekszárdi vagyonkezelő – írták a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara honlapjára hivatkozva.

Forrás: MTI/Füzesi Ferenc

A cikk szerint Bokros Lajos európai parlamenti képviselő 4,7 millió forintot követel a párttól. Bokros 2009-ben az MDF listájáról jutott be az EP-be. Az MDF 2010-es választási bukása után megromlott a viszonya az MDF utódjaként létrejött JESZ vezetőivel, akik többször mandátumának visszaadására is felszólították fel őt.

Makay Zsolt, a JESZ elnöke az Origónak azt mondta: nem kell kiköltözniük, mert bíróságon támadták meg a végrehajtást, továbbá pert indítottak több végrehajtást kérő cég ellen, mert szerintük túl magas összegeket követelnek. A pártelnök hozzátette: a székház elárverezése “azért sem egyszerű”, mert nemcsak a párt tartózkodik benne: hat lakás is található az épületben, és a párt alapítványa is oda van bejelentve. Hozzáfűzte: az árverezés nem zavarja a párt felkészülését a választásokra.

A JESZ vezetője októberben az MTI-nek elmondta: az MDF-től csaknem egymilliárd forintos adósságot “örököltek”, amely 500 millió forint jelzálog alapú hitelből és 400-450 millió forintnyi számlatartozásból áll. Mint mondta, a JESZ adósságkonszolidációja három éve tart, ez alatt az idő alatt 200 millió forint fölötti adósságot sikerült visszafizetni.

Makay Zsolt akkor arról számolt be, hogy korábban történt már végrehajtás ingó vagyonra, azokban az esetekben vagy a pártalapítvány, vagy a párt visszavásárolta az eszközöket, és ugyanezt tervezik a székházzal is. A pártelnök októberben hangsúlyozta: “nincs olyan opció”, hogy a párt kiköltözik a székházból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik