Belföld

Lázár: lejárató kampány indult ellenem

lazar-janos(960x640)(1).jpg (lázár jános)
lazar-janos(960x640)(1).jpg (lázár jános)

Így reagált a fideszes politikus arra, hogy ellenzéki pártok számon kérték rajta, hogy a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., amelynek egyik rokona a legnagyobb tulajdonosa, 1362 hektár föld használati jogát nyerte el.

Ellenzéki pártok azért bírálták csütörtökön Lázár Jánost, mert a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., amelynek egyik rokona a legnagyobb tulajdonosa, 1362 hektár föld használati jogát nyerte el. Ahogy arról beszámoltunk, Lázár János részvényes is a cégnek.

Ellenzéki össztűz

Gőgös Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista képviselője csütörtöki közleményében hangsúlyozza, hogy Lázár János “zsebre vághatja” a hektáronként 100 ezer forint adómentes földbérleti díjat is. Szerinte ezt az irreálisan magas juttatást szolgálta meg azzal, hogy olcsó állami földhöz juttatta saját magát és rokonait.

Az MSZP szerint az Orbán-kormány földpályázatai egyáltalán nem a vidéki kisembernek szólnak, hanem a fideszes nagyuraknak, rokonaiknak, hithű pártkatonáiknak. A tavaszi választáson a vidék Magyarországa is elégtételt vehet a korrupt, kapzsi, dél-amerikai földbirtokost játszó fideszes politikusokon – fogalmazott közleményében a politikus.

Az Együtt-PM szerint régóta a Fidesz vidékstratégiájának megcsúfolása és a helyi gazdák kisemmizése zajlik.  A Lázár-család cégcsoportja nyilvánvalóan nem szorulna rá, hogy az állam kedvezményes földbérlettel támogassa, a földek lenyúlásában pedig a Lázár János jelentette politikai kapcsolatok szerepéről sem lehet kétségünk – írta Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő közleményében. KIemelte: a botrányos földbérletszerződéseket felül kell vizsgálni, a jelenlegi földpályázatokat le kell állítani, és egy új, átlátható és igazságos pályázati rendszert kell kidolgozni.

Lengyel Szilvia, az LMP országgyűlési képviselője ugyancsak kifogásolta, hogy a kormány a földpályázatok “megbundázásával” nem csak a külföldiekkel, de a belföldi versenytársakkal szemben is nyerő helyzetbe hozza saját érdekeltségeit.

Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint a Fidesz-kormány ugyanazt teszi, amit 2002-ben a választások előtti pillanatokban: kiosztja a megmaradt állami vagyont a haverjainak. Miközben telehazudják a sajtót azzal, hogy a helyben élő családi gazdaságokat segítik az állami földekkel, naponta derülnek ki az újabb botrányok – olvasható a közleményben.

Magyar Zoltán szerint a Fidesz ócska és átlátszó trükkökkel próbálja meg elkendőzni a földmutyikat, de ma is kiderült, hogy a kormány Fidesz-földekként kezeli az állami földeket.

Lázár szerint csak le akarják járatni

“Érezhetően elkezdődött ellenem egy lejárató kampány” – reagált a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az MTI-nek nyilatkozva az őt ért bírálatokra. Lázár János közölte: ennek legújabb példái a hódmezővásárhelyi fölpályázatok körül megjelenő, valótlanságokat tartalmazó ellenzéki támadások.

Lázár János beszámolt arról, hogy hosszú ideig maga is tagja volt a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának, de mindig a munkavállalói részvényprogram tagjai választották meg elsöprő többséggel. Közölte: jelenleg a társaság részvényeinek 2 százalékát tulajdonolja.

“Gyapjas Károly igazgató valóban közeli rokonom” – közölte a politikus, hozzátéve: rokona több mint 45 éve dolgozik a társaságnál, és mára főrészvényesévé is vált, ez a cég az első munkahelye. Úgy fogalmazott: köztiszteletben álló agrármérnök, aki egyetlen pártnak sem volt tagja.

Lázár ismertette, hogy korábban a cégcsoport mintegy 2500 hektárnyi állami földterületen gazdálkodott, a mostani pályázaton 1365 hektárnyi termőföldet nyert el, amelyből 1123 hektárra egyedül pályázott. Hozzátette, hogy a zrt. minden pályázatába betekintést enged,  honlapján is elérhetővé teszi majd a dokumentumokat és az esetlegesen felmerülő kérdésekben bármikor rendelkezésre áll.

Legyen kis- és családi vállalkozásnál a földek 80 százaléka

“Lakossági fórumaimon minden alkalommal felhívom az itt élők figyelmét, hogy pályázzanak minél több földterületre” – jelentette ki a politikus, hozzátéve: ezért is szorgalmazta földpályázati iroda megnyitását Hódmezővásárhelyen, amelyben szakképzett munkatársak segítenek a gazdáknak pályázataik elkészítésében.

“Nem csak a kormány, de személyes célom is mindig az volt, hogy a földek nyolcvan százalékát kis- és családi vállalkozások művelhessék” – hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a sajtó által említett Hód-Mezőgazda Zrt. által használt termőföldekre például tízszeres a túljelentkezés. “E cég tulajdonosainak viszont semmi közük Hódmezővásárhelyhez, szemben a Gorzsai Zrt. tulajdonosai valamennyien 20 kilométeres sugarú körön belül laknak” – közölte Lázár János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik