Belföld

Automatikus vízmérőállás Esztergomban

A Duna vízszintjét eddig egy vízmércéről olvasta le valaki naponta egyszer – most ezt automatizálták.

A Kossuth híd szomszédságában, az Erzsébet parkban automatikus vízmérőállomást telepíttetett az Észak-dunántúli vízügyi igazgatóság.

Az új szerkezet automatikusan ötperces gyakorisággal gyűjt, és továbbít adatokat az ÉDUVIZIG győri központjában üzemelő adatbázis-szerverre. Az adatok – hasonlóan az igazgatóság által gyűjtött valamennyi távmért felszíni vízrajzi adathoz – nyilvánosan is elérhetők a szakhatóság honlapján. Ilyen vízállásmérő rendszert Szlovákia több részén, így például a szemközti Párkányban is évek óta használnak már.

A fejlesztés a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósult meg. Immár negyvenhat vízmérce-állomáson és negyven talajvízkúton végeznek automatikus adatgyűjtést az ÉDUVIZIG működési területén. A projekt keretében készült el az adatokhoz való nyilvános hozzáférés feltételeit lényegesen javító, valamint a szakmai felhasználók igényeit is kielégítő új vízrajzi honlap, melyet 2014. év második felétől vehetnek igénybe a felhasználók. A fejlesztési program szeptember 30-án zárul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik